Nieuws

Zuiderkerkprijs voor woningen aan schoolplein

De Zuiderkerkprijs, een architectuurprijs voor het beste woningbouwproject van het afgelopen jaar, is toegekend aan blok 46C. Dit zijn de woningen grenzend aan het schoolplein van het IJburg College op Haveneiland Oost. Wethouder Maarten van Poelgeest reikte de prijs uit aan Korth Tielens Architecten en opdrachtgever Ymere.

De jury bestond uit Arnold Reijndorp (bijzonder hoogleraar UvA), Suzanne Mulder (architectuurhistorica) en Tom Frantzen (Frantzen et al architecten). De jury was vol lof voor het betreffende blok: “Hier wordt overtuigend aangetoond hoe je met eenvoudige middelen veel kwaliteit kunt realiseren bij sociale woningbouw. Door het woonblok negentig graden te draaien ontstaat er een nieuw openbaar plein tussen het woongebouw en het tegenoverliggende schoolgebouw. Dit plein is nadrukkelijk opgenomen in het ontwerp. De galerijwoningen worden afgeschermd door golvende hekken, die de ruimtelijkheid van de galerij vergroten.”

De Zuiderkerkprijs werd voor de vijftiende keer uitgereikt. In 2011 won project De Keyzer aan de Czaar Peterstraat. Een overzicht van alle architectuurprijzen en -nominaties die in tien jaar aan IJburg zijn toegekend, is terug te vinden in het boek IJburg, uit schuim geboren.