Het belooft weer een zwoele zomer te worden. De terrassen in de buurt van Oostpoort lenen zich goed voor een drankje en een hapje. Je vindt er populaire trekpleisters, maar ook onontdekte stekken. Tijd voor een heuse terrassentocht.
De terrassen langs het water van de Ringvaart bij Oostpoort, zijn op een zonnige dag geheid drukbezocht. “Je zit hier heerlijk aan het water”, vertelt bedieningsmedewerker Aniek Ramaekers (27) van Blend, “en we hebben tot het laatste moment van de dag zon.” Op de tap is er bier van Brouwerij ’t IJ en de wijnen variëren van €4 (huiswijn) tot €6,50 per glas. Nu het weer warmer wordt, serveert Blend ook chai latte ice, ijskoffie of ijskoffie verkeerd. Een andere specialiteit is de huisgemaakte icetea en limonade, in vrolijke kleurtjes en in een lekker groot glas. Ramaekers: “Je hebt hier altijd een vakantiegevoel.” Ook het terras van de buren ’t Oostpoortje (Pancakes & more) zit op zonnige dagen gezellig vol, net als dat van café Leuten, waar elke zondag tussen 15.00 en 18.00 uur live jazzmuziek wordt gespeeld.
Een terras verder serveert Japans restaurant Yatta op witte, rieten loungestoelen à la carte gerechten, met zorg en liefde gemaakt door eigenaar Calvin Cheung (36) en zijn vrouw. Van sushi tot teppanyaki (hapjes van de bakplaat). “De Japanse keuken heeft veel meer te bieden dan alleen sushi”, benadrukt Cheung. Zijn aanrader is de sushi roll met biefstuk en truffel. “We hebben ook gebakken vlees, vis en heel veel kleine hapjes. De Japanse keuken bestaat absoluut niet alleen maar uit rauwe vis.” Gasten zijn ook welkom bij Yatta voor alleen een drankje, zoals een kop koffie, een sake (Japanse rijstwijn) of een Japans (wit)biertje.
Iets verderop zit het Thai Food Café waar je vanaf een uur of zeven in het licht van de avondzon kunt zitten. De houten picknicktafels en loungebanken met vrolijk gekleurde kussens nodigen uit om een Thaise curry te nuttigen. De basis-currypasta’s voor dit restaurant komen uit Thailand, waar ze in een Thaise fabriek met zorg worden samengesteld. De favoriet van manager Mick Geurts (26) is de gembercurry Pad King met rundvlees, die hij altijd combineert met soja en gembernoedels.
Geniet ernaast bij Bagels and Beans op het zonnige terras aan het water van een heerlijke koffie of één van de gezonde snacks. De keuze is groot: verschillende varianten bagels met pesto-zontomaat-creamcheese, walnoot-honing, bieslook of neutraal, maar ook The Dutch Weed Burger (zeewierburger) is bij Bagels and Beans verkrijgbaar. Natuurlijk zijn er ook versgeperste sapjes, zoals wortelsap of het ‘alles’ sapje met banaan, aardbei, mango en framboos. Veel van wat Bagels and Beans serveert is biologisch en fair trade.
Zoey’s Food & Drinks heeft twee zonnige terrassen: één aan de Middenweg en één aan het Land van Cocagneplein. Zoey’s is van alle markten thuis: je kunt er terecht voor koffie (voor wie zichzelf wil verwennen mét glaasje advocaat), lunch, diner en borrelhapjes. “Ons terras is er voor iedereen”, vertelt bedrijfsleider Jennifer Milop (32). “Voor jong, oud, moeder, opa en oma. We hebben voor elk wat wils.” Bij de lunch geniet Milop zelf het meest van het vegetarische broodje, dat is belegd met hummus, paprika, champignons en avocado. “Zelfs iemand die wel graag vlees eet, zal bij dit broodje niks missen.”
Iets dieper Watergraafsmeer in, aan het Frans aandoende plein met de fontein in het midden, zit bar restaurant 1900 (Hogeweg 48). Wie daar op het terras zit, waant zich soms even in Parijs. De tent trekt vooral buurtbewoners, vertelt medewerker Thomas Peper (29). Aangezien sommigen er wekelijks eten wisselt de menukaart elke twee maanden. De sfeer is ongedwongen en toegankelijk, iedereen kan hier terecht voor een drankje, een hamburger, een lekkere pasta, een goede steak of een stukje vis.
Een andere verborgen parel in de buurt van Oostpoort, op nummer 12 aan het gezellige Steve Bikoplein in de Transvaalbuurt, zit bar-restaurant Michel-Inn, dat beschikt over een groot en zonnig terras. Na het winkelen kun je hier vanaf 17.00 uur heerlijk borrelen met Spaanse tapas of een Italiaanse pizza uit de houtoven. Terwijl jij hiervan geniet en voor de kleine een ‘bambino’ bestelt, leven de kinderen zich uit op de speeltoestellen op het plein.
Poesiat & Kater is de nieuwste aanwinst van Oost. Sinds een paar maanden is deze brouwerij met terras aan het water gevestigd in de oude ammoniakfabriek van het Oostergasterrein op de Polderweg 648. Voordat dit voormalige kraakpand een horecabestemming kreeg, heeft het ook een tijd gediend als dierenasiel.
Poesiat & Kater is een doorstart van de Van Vollenhoven Brouwerij, die na meer dan tweehonderd jaar in 1959 definitief de deuren sloot. De nieuwe brouwerij dankt haar naam aan Bart Poesiat en Klaas Kater, twee belangrijke medewerkers van de oude Van Vollenhoven Brouwerij.
Op het zonovergoten terras is het goed toeven met een glaasje vers gebrouwen bier met hapjes van de uitgebreide borrelkaart. Achter een glazen wand achter in de zaak zijn de tanks te zien waarin het bier wordt gemaakt, onder andere Van Vollenhoven bieren (naar historische receptuur), maar ook Poesiat & Kater-bier, een “tikkie experimenteel”, volgens eigenaar Jorn Stouten.
Gepubliceerd in Beleef het in Oostpoort, advertorial.