Nieuws

‘Ik kan in de zomer elke dag wel iets oogsten’

Tiny Little Garden, zo heet de website die Iris Effendi bijhoudt over haar kleine stadstuintje. Door verticaal te tuinieren heeft ze toch een grote oogst.

In haar tuintje aan de Transvaalstraat hangen en staan overal waar je kijkt potjes en bakjes met planten erin, vrijwel allemaal eetbaar. Iris Effendi besloot vanwege de beperkte ruimte in haar tuin de hoogte in te gaan. “Je hebt niet veel plaats nodig om toch een flinke oogst te hebben. Door verticaal te gaan, kan ik meer laten groeien.”

In haar tuin groeien onder andere basilicumplanten, sperziebonen, chilipepers en sojabonen. Augurken klimmen omhoog aan een touw, in de mini-boomgaard staan kleine kersen-, appel-, perzik- en pruimenbomen. Er zijn frambozen- en bessenstruiken.

Keukenafval
Veel van de planten uit de tuin zijn afkomstig van keukenafval. “Door een stronkje een paar dagen in water te zetten, ontkiemen er wortels”, verklaart Effendi. “In de grond groeien die verder en zo ontstaan er nieuwe planten.” Zo zijn de aardappelplanten ontstaan die naast de openslaande deuren boven op een stellagekast staan: het zijn uitlopers van aardappels. Ook de lente-uitjes, sla, selderij, broccoli en paksoi zijn op die manier in Effendi’s tuin terechtgekomen. Dit jaar probeert ze iets nieuws: in de vensterbank staat een glazen pot met water en een zoete aardappel erin. Voorzichtig ontspruiten er kleine wortels.

Effendi’s verticale tuin begon een paar jaar geleden met het kweken van tomaatjes, “omdat die van de supermarkt niet zo lekker zijn”. Ze vertelt: “Elk jaar kwam er iets bij. Dan dacht ik: o, ik kan ook worteltjes gaan kweken, en kapucijners, en tuinbonen… Nu kan ik in de zomer elke dag wel iets oogsten. Verser dan in de winkel en zonder pesticiden.”

Van haar experimenten doet Effendi verslag op tinylittlegarden.nl. Deze website zette ze een jaar geleden op en hij trok al bijna 10.000 bezoekers. “Oorspronkelijk wilde ik het alleen bijhouden voor vrienden en familie”, vertelt ze. “Maar ik krijg bezoekers van over de hele wereld.” Effendi kreeg de liefde voor tuinieren mee van haar Nederlandse ouders die in Nieuw-Zeeland wonen, en die daar alles zelf verbouwen. In de winter leest Effendi veel boeken over tuinieren, en op YouTube bekijkt ze hoe je struiken snoeit, zoals de framboos.

Recyclen
Effendi probeert zoveel mogelijk gebruik te maken van gerecyclede materialen. Aan een metalen kamerscherm van Ikea hangen daarom niet alleen plantenbakjes, maar ook oude blikken (“gekocht op Koningsdag”), en een klomp gevuld met aarde. De stellagekast vond ze ooit bij het grofvuil, net als de langgerekte plantenbakken en de met aarde gevulde vuilnisbakken met asperges en sperziebonen erin. Oude wijnrekken fungeren als stapelkast voor de aardbeien.

Ze haalt haar zaden en stekjes overal en nergens vandaan. De zwarte en de rode bes komen van de Lidl, het perzikboompje was een social deal van Groupon, de kiwiplant komt van de Praxis, de madame-jeanette kocht ze op de Pure Markt en de gigantische courgettes waren in een vorig leven nog Moestuintjes van de Albert Heijn.

Kijk op tinylittlegarden.nl.