Nieuws

Zet zaterdag je Goedzak op de stoep

Donderdag 17 september ontvangen inwoners van IJburg de Goedzak. Zij kunnen deze zak vullen met spullen die ze zelf niet meer gebruiken, maar die nog wel van nut kunnen zijn voor anderen. Zaterdag 19 september zet je de zak aan de weg; de inhoud mag meegenomen worden. Deze nieuwe manier van spullen delen beleeft z’n pilot in Amsterdam-Oost.

We hebben allemaal spullen die we niet meer gebruiken. Spullen waar eigenlijk niks mis mee is. Deze hele handel gooien we eerder weg (5 keer per jaar) dan dat we het naar de kringloop brengen (3 keer per jaar), zo blijkt uit de eerste pilot van Goedzak in Eindhoven. Terwijl zo’n 90% van de aangetroffen spullen nieuw of zo goed als nieuw was.
Een groep bewoners van IJburg wordt daarom gevraagd bruikbare spullen niet weg te gooien, maar door te geven met de Goedzak. Op die manier draag je bij aan nieuwe manier van afvalverwerking.

Nadat buren de schatten eruit hebben gehaald, gaan de Goedzakken naar de Collective Store IJburg en kringloopwinkel De Lokatie. Zij bekijken welk materiaal de winkels in gaat, wat er geschikt is om te recyclen en tenslotte: welke opgehaalde spullen als afval verwerkt worden.

Goedzak is een product van ontwerpbureau Waarmakers.

Goedzak op IJburg
17 september: Buurtbewoners ontvangen de Goedzak in de bus.
19 september: Spullen worden geplaatst en uitgewisseld tussen 10.00 en 16.00 uur.
Locatie: Waarmakers maakt dit op donderdag 17 september aan de bewoners bekend.