Nieuws

De woontrends van 2016: Haal de natuur in huis

Met het voorjaar in aantocht is het na de grote schoonmaak een perfect moment om ook je interieur aan te pakken. We vroegen Yvet van Riek, interieurstylist van Eigen Huis & Tuin, naar de woontrends van deze lente.

Trends veranderen niet rigoureus, het zijn vaak aanpassingen. De belangrijkste tip van Yvet van Riek is dan ook: “Hou de basis rustig en mix accessoires met de trends van nu. Gooi niet meteen je hele interieur om vanwege een trend, dan bestaat de kans dat je niet meer thuis voelt in je eigen huis.”

Interieurtrends lopen ongeveer een seizoen achter op de modetrends. Wie goed kijkt naar de mode, weet wat er komen gaat. Van Riek: “Zie je op de fashionweek colbertjasjes met ananassen, dan kom je daarna de porseleinen ananassen in interieurwinkels en in woningen tegen. Ik leid de interieurtrends dan ook af van de mode.”

Ga voor groen
Dit voorjaar zijn grote tropische planten populair. Maak een statement met een grote plant. Van Riek: “Je ziet de mostera veel, ook wel bekend als de gatenplant. Of planten met grote bladeren als de bananenplant.” De tropische trend begon met de cactussen, en die mogen gelukkig nog steeds. “Maar zet ze niet in groepen”, legt van Riek uit, “verspreid ze door je kamer.” De wildernistrend zie je ook terug in behang met bladeren of een palmprint en in kussentjes. Steeds meer mensen durven een drukkere print toe te voegen aan hun interieur. “Twijfel je over een iets extremer behang, vraag dan een staal aan en plak die op de muur. Kijk er een week naar bij daglicht en ’s avonds. Ben je er dan nog steeds enthousiast over, ga lekker behangen. Onthoud wel dat een drukke print op je afkomt. Hoe kleiner de ruimte, hoe hysterischer het oogt.”

Natuur naar binnen
Ook andere natuurlijke materialen krijgen een prominente rol. Van Riek: “Denk aan grove houtstructuren, bamboe en kurk, de botanische invloeden.” De koperen accessoires veranderen richting goud, een gouden kandelaar of een goud lampje. En staal mag weer. Van Riek: “Een tafel met stalen poten, een stalen spiegellijst. Met het staal komen ook de zwarte accenten. “Het maakt je interieur wat stoerder. Combineer zwarte fotolijsten met een poederroze kussentje of plaid.” Harde zwarte accenten passen perfect bij pastel en groen. “Laatst heb ik voor een uitzending de muren van een toilet behangen met een zwarte print met bananenbladeren en plaatste ik een zwart kraantje.”

Vintage invloeden
“Bij groen en natuurlijke materialen passen de stoffen linnen, fluweel en velours. Dat neigt naar vintage invloeden. Je ziet bijvoorbeeld de lichtbakken met letters, geïnspireerd op de oude cinema’s en theaters. Die oude vintage look, gecombineerd met natuurlijke producten en een grote plant, past perfect bij een interieur van nu.”

Door Linda Samplonius

Meer trends.