Nieuws

Winterharde bamboe in de tuin

Bamboe siert veel stadstuinen. Meestal gaat het om Fargesia, een verzamelnaam voor meer dan tachtig soorten. Maar welke soort groeit hier nu het best?
Ruim dertig Fargesia-soorten worden naar West-Europa geïmporteerd omdat ze sterk, winterhard en wintergroen zijn. De Fargesia robusta White Sheath is in ons klimaat een van de succesvolste soorten. De plant wordt zo’n 3,5 meter hoog, groeit rechtop en vormt een brede pol. Het is een snelgroeiende en groenblijvende bamboehaag. Het is ook de meest windbestendige van alle bamboes. De verzorging is eenvoudig: na aanplant in de volle grond twee keer per jaar (april en eind juni) mesten, en bij droogte water geven. Meer info? Bamboepark Schellinkhout, www.bamboe-ic.nl. Lees hieronder het volledige artikel.

Bamboe siert veel stadstuinen. Meestal gaat het om Fargesia, een verzamelnaam voor meer dan tachtig soorten. Maar welke soort groeit hier nu het best?
Zo’n dertig van de naar West-Europa geïmporteerde soorten zijn sterk, winterhard èn wintergroen. Naast de verschillen in bladgrootte, bladkleur, hoogte en silhouet hebben ze allemaal één kenmerk gemeen: ze zijn polvormig.
Het voert te ver om in het kader van dit artikel een lijst samen te stellen van de talrijke Fargesia’s die uit het zaad van Moeder Murieliae zijn vermeerderd.
Gaat u er van uit dat het om nogal wat aantallen gaat.
Mij volstaat te vermelden dat Fargesia ‘Mae’ de meest succesvolle is.

Ook zéér ook is de Fargesia robusta ‘White sheath’. Van de nu bekende robusta variëteiten waarschijnlijk de meest winterharde. Nog zeer beperkt verkrijgbaar. Krijgt als eerste in het voorjaar nieuwe scheuten,waardoor de overlevingskansen van de plant een tijdlang onterecht in twijfel werden getrokken. Niets is minder waar. De ‘White sheath’  overleeft de strengste winters in West Europa. De plant wordt in Nederland zo’n  3,5 meter hoog, heeft een rechtopgaande groeiwijze en vormt een brede pol. De naam ‘White sheath’ dankt de plant aan de witte schutbladen, die de nieuwe scheuten het eerste jaar rond sieren. Het laatste schutblad raakt de plant pas na de eerste, zware herfststormen (medio november) kwijt. Het is de snelst groeiende, rechtop gaande niet woekerende, groenblijvende bamboehaag die u zich kunt indenken.

Vooral de eigenschap dat Fargesia niet woekert, maakt de plant uitermate geschikt voor het gebruik in de tuin, als solitair en als haag. Het is ook de meer en meer gewaardeerde bamboeplant voor terras en balkon, omdat Fargesia’s polvormig zijn, relatief dicht zijn èn zeer buigzaam. De polvormige Fargesia is ook als solitair een bijna niet te evenaren sieraad voor uw tuin, zowel in hartje zomer als in de diepste winter.

In een bak of container zijn ze door bovenstaande eigenschappen en omdat ze niet te hoog worden de meest windbestendige van alle bamboes.

Een andere in het oog springende eigenschap is het feit dat de plant wintergroen blijft en extreme koude aan kan. De plant is niet alleen groen in zomerpracht, maar ook in de koudste winternacht.
Fargesia is wanneer u de juiste soort toepast, ook de ideale kuip-bamboe, omdat de plant niet overdreven hoog wordt en omdat het filigrain fijne blad bij iedere bries voor u danst in de wind. De verzorging na de aanplant in de volle grond beperkt zich tot twee maal per jaar (april en einde juni) te mesten en bij droogte water te geven.

Charley Younge
Bamboepark Schellinkhout
www.bamboe-ic.nl