Nieuws

Windmolens: Science Park en IJburg nog altijd in beeld

De gemeente heeft bepaald dat op termijn 80 procent van de huishoudens in Amsterdam duurzaam opgewekte energie moet gebruiken. Daarom wordt er nu in en rond de stad een plek gezocht voor 17 windmolens. Voor Oost zijn de zoekgebieden Science Park en IJburg nog in beeld. 
Onder bewoners bestaat er veel weerstand tegen de plannen. Zij vrezen onder meer voor (geluids)overlast, gezondheidsproblemen en schade aan de natuur. 
De gemeente haalt met een online enquête en workshops momenteel ‘informatie op voor de gemeenteraad’. De opzet van de enquête en de workshops is echter zo dat deelnemers niet vrij zijn in hun antwoorden. De vragen zijn zo opgesteld dat de respondent zich per definitie al voegt naar de door de gemeente vooraf geschetste kaders. 
In een ingezonden brief naar deze krant stelt een bewoner over de online enquête: “Als je je niet committeert aan de randvoorwaarden van de gemeente kun je geen antwoord insturen. Je moet uitgaan van 17 windmolens, je moet meegaan met hoeveel KwH ze moeten opwekken en je mag niet kiezen voor meer kosten voor compensatie van overlast. Op die manier krijg je geen eerlijke feedback.” 
Voor meer informatie over de windmolens en de zoekgebieden, zie amsterdam.nl, zoekwoord ‘windmolens’. 

Dossier Windmolens.