Sport

‘We wilden een eye-catcher’

Het nieuwe clubhuis van Tennisclub IJburg is – letterlijk – bekend van hier tot Tokio. En dat terwijl de bouw nog moet beginnen. Met dank aan het revolutionaire ontwerp van het wereldberoemde Rotterdamse architectenbureau MVRDV. Het gravelrode gebouw op Rieteiland Oost is clubhuis, tribune en uitkijkpunt ineen.

Een brutaal mens heeft de halve wereld. Dat geldt zeker voor Roy Dackus, voorzitter van Tennisclub IJburg. Hij wist een van de meest tot de verbeelding sprekende architectenbureaus van Nederland te strikken voor het ontwerp van het nieuwe clubhuis.
“Ik had Winy Maas, de M van MVRDV, op een privéfeestje ontmoet,” zegt Dackus, die de tennisvereniging in 2008 oprichtte met Martijn Swijghuisen Reigersberg en Theo Ooteman. “Dus toen we aan het nadenken waren over een clubhuis, dacht ik: ik vraag of Winy eens naar ons plan wil kijken.”

Maas, die met zijn bureau onder meer tekende voor de Silodam in Amsterdam, de Markthal in Rotterdam en die in opdracht van president Sarkozy een visie op groot-Parijs ontwikkelde, reageerde totaal anders dan verwacht. “Hij wilde het gebouw graag zelf ontwerpen. Vermoedelijk vond hij onze ambitie uitdagend. Wij wilden weliswaar een eenvoudig ontwerp. Maar we wilden ook een eigenwijs, hedendaags gebouw, waar de leden trots op zijn en dat de club en deze mooie plek op de kaart zet.”

Waarom Maas ja zei? Daar kan Jan Knikker van MVRDV, die het woord voert omdat Maas voor werk door Azië toert, wel iets over zeggen. “Vooral bij kleine opdrachten – een bar, een tribune, een zomerhuisje – kunnen we creatieve, nieuwe ideeën testen. Wij doen dat graag, ook omdat opdrachtgevers ongelooflijk gelukkig zijn met het resultaat. Het gekke is: wij worden nauwelijks meer gevraagd voor dit soort kleinere projecten.”

Vol enthousiasme stortte Maas zich op de basiseisen: een clubhuis en een tribune waarop de leden met elkaar naar wedstrijden konden kijken. Verder moest het gebouw praktisch, comfortabel en energiezuinig zijn. Vier concepten legde hij op tafel. “Daarbij zaten hele gekke ideeën,” vertelt Dackus. In een daarvan oogde het clubhuis als een bos. In dat bos zat een deur, waarachter de tennisbanen lagen. Prachtig, maar onhaalbaar, vond het tennisclubbestuur.

Een ander idee was een schot in de roos. Een ruim, multifunctioneel clubhuis met veel glas en een dak van gravelrood kunststof dat van het gebouw op slag een spektakel maakt. Het gegolfde dak (de tribune) is aan de waterkant zeven meter hoog, waardoor er een uitzichtpunt ontstaat. Aan de kant van de tennisbaan buigt het helemaal door tot op de grond. “Eenvoudig en ingenieus. En het heeft precies de vernieuwende, ‘anders dan anders’ uitstraling waar wij naar op zoek waren.” Maas noemde het gebouw de Couch oftewel de ‘bank’.

Dackus krijgt regelmatig de vraag of het niet veel te duur is om met zo’n bekend bureau in zee te gaan. Die aanname berust op een misverstand, vindt hij. Het kost iets meer dan standaard, maar dan heb je ook wat. Met dank aan de internationale reputatie van MVRDV heeft de Couch al in tal van architectuurbladen en kranten gestaan. “Zelfs in China en Japan weten ze nu dat onze tennisclub bestaat. Dat wij dit met een groep enthousiaste vrijwilligers voor elkaar hebben gekregen, vervult ons nog altijd met trots en verbazing.”

In januari gaat de bouw van start. Streven is om het nieuwe clubhuis tijdens het open ledentoernooi – in september 2014 – in gebruik te nemen.

Door Marina de Vries

Lees ook:
Meer over tennisvereniging IJburg