Nieuws

Wie zijn de eerste Parentshousebewoners?

Op 1 augustus betrokken drie bewoners het gloednieuwe Parentshouse op IJburg, waar mensen na een scheiding onderdak kunnen vinden. Ze mogen er voor een periode van één jaar blijven wonen. De eerste bewoners, twee vaders en een moeder, stellen zich voor.

Evert Stolwijk (51)

Wanneer ben je gescheiden?
“Drie jaar geleden besloten mijn ex-vrouw en ik om uit elkaar te gaan, maar anderhalf jaar geleden zijn we pas officieel gescheiden. We hebben een zoon van 13 en een dochter van 9 jaar. Toen de rechter besloot dat mijn vrouw met de kinderen in het huis op Java-eiland mocht blijven, stond ik van de ene op de andere dag op straat.
Waar ben je gaan wonen?
Ik heb toen een tijdje bij mijn zus gewoond in Waddinxveen en daarna kon ik een half jaar in een te koop staand huis van vrienden in Uithoorn. Vanaf dat moment kwamen mijn kinderen om het weekend bij mij. Vervolgens heb ik anti-kraak gewoond in West. Daar kom ik nu net uit. Het ging om een afbraakwoning. Afgelopen winter was het enorm afzien, zonder isolatie en met enkel glas. Ik heb me ingeschreven bij Woningnet, maar omdat ik geen huis achterlaat, word ik beschouwd als starter. Dan kom je de eerste tig jaar niet in aanmerking voor een woning.
Wat verwacht je van het Parentshouse?
Het Parentshouse is geweldig, ik heb bewondering voor de onvoorstelbare inzet van de vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt. De scholen van de kinderen zijn dichterbij, hun vriendjes wonen hier in de buurt en ik heb kennissen op IJburg. Alles is hier mooi en keurig verzorgd in tegenstelling tot de afbraakbuurt waar ik vandaan kom. Dit huis geeft mij een jaar de tijd om te kijken hoe ik een vaste woning kan vinden. Het samenwonen met twee andere mannen kan heel gezellig worden. We zitten in hetzelfde schuitje. Misschien worden we elkaars steun en toeverlaat. We zullen zien hoe erg het is om weinig privacy te hebben. Vooral de weekenden zullen druk worden, want wij gescheiden mannen hebben de kinderen vaak in het weekend.”

Marlon (36)

Waarom ga je in het Parentshouse?
“Met mijn vriendin en mijn zoontje van 4,5 woonde ik op IJburg. Toen we uit elkaar gingen, zochten we naar een oplossing. We hebben nog best een tijd samengewoond, maar het was belangrijk om wat ruimte te krijgen. Daarom heb ik op het moment dat er iets voorbij kwam mijn koffers gepakt. Ik kon 2,5 maand op een prachtig huis passen in West, vlak bij het Vondelpark. Over twee weken moet ik eruit en verhuis ik naar het Parentshouse.
Wat verwacht je ervan?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het in het begin niet zo zag zitten om met anderen in een huis te wonen en de stempel te krijgen van ‘Parentshouse-bewoner’. Toch weegt het zwaarder dat ik bij mijn zoontje in de buurt kan zijn. Het huis dat ik destijds met mijn ex-vriendin heb gekocht staat in dezelfde straat en de school van mijn zoontje is 500 meter verderop. Ik ben wel van plan om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar vaste woonruimte. Ik hoop niet het jaar rond te hoeven maken.
Wat vind je van het initiatief?
Ik vind het een heel goed initiatief. Ik woon al een tijdje op IJburg en ik zie vrij veel leegstand. Tegelijkertijd zie je dat mensen graag in de buurt van hun kinderen willen blijven wonen, dat is niet alleen bij ons een probleem. We moeten even kijken hoe het gaat, en of mensen makkelijk bij elkaar te zetten zijn, maar ik kan me voorstellen dat dit voor heel veel mensen een hele goede oplossing is.”

Ramona Kleine (36)

Hoe ben je in het Parentshouse terechtgekomen?
“Mijn ex en ik zijn in februari uit elkaar gegaan. Het huurhuis in Buitenveldert stond op zijn naam, dus ik moest er uiteindelijk uit. Het afgelopen half jaar heb ik bij collega’s en vrienden gebivakkeerd. Een collega tipte me over het Parentshouse. Daar was ik heel blij mee.
Wat vind je van het initiatief?
Ik vind het heel goed dat het Parentshouse er is. Hierdoor krijg ik de tijd om rustig verder te zoeken. Bovendien kan ik daar mijn kinderen ontvangen. Want als je de hele tijd her en der logeert, kan dat bijna niet. Ik heb twee kinderen, van twee verschillende vaders. De oudste van dertien is pas bij zijn vader in Enschede gaan wonen. Ik ga de komende tijd in de weekenden naar hem toe, zodat het voor hem niet te druk wordt. Mijn ouders wonen daar ook in de buurt. Mijn jongste zoon is zeven. In het Parentshouse kan ik hem de komende tijd ontvangen. Ik heb de route naar zijn school al uitgezocht, er is een prima verbinding.
Wat verwacht je van het Parentshouse?
Het lijkt me wel gezellig in het huis, volgens mij klikt het wel met de mannen die er wonen. Het zijn toch mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Ik ga ondertussen op zoek naar een eigen woonruimte. Het maakt mij niet veel uit waar dat is. Het zou het beste zijn zo snel mogelijk iets te vinden, zodat ik weer verder kan.”

Lees ook:
Alle verhalen over het Parentshouse.