Sport

‘Ik werk op het mooiste plekje van Amsterdam’

Een kleine, baardige man in trainingspak wacht mij op in de bestuurskamer van voetbalvereniging GeuzenMiddenmeer. Het is Carlos Alarcón Vidal. Jeugdtrainer, trainer van het eerste zondagelftal en trainer van het eerste zaterdagelftal bij buurclub Fortius. De Chileen is dagelijks op een voetbalveld te vinden; hij heeft van amateurvoetballers trainen zijn werk gemaakt. “Dat is echte liefde”, verzucht hij lachend als de kantinedame hem een tosti en een latte brengt.

Een Chileen wordt trainer in Nederland. Hoe dat zo?
“Mijn vader was lid van een linkse politieke partij en zat vast door de militaire dictatuur. In 1977 kwam ik als vluchteling met mijn familie naar Nederland. Mijn vader is geboeid naar het vliegtuig gebracht. Vergeleken met nu was Nederland een vluchtelingenparadijs. De mensen waren erg tolerant. Daarom raken alle negatieve berichten over vluchtelingen me. Ik had een opleiding in metaal afgerond, maar wilde verder leren en werd maatschappelijk werker. In Chili heb ik vrij hoog gevoetbald en in de jaren tachtig heb ik hier mijn trainersdiploma’s gehaald. In 1992 werd ik trainer bij OVVO, mijn eerste job als trainer van een seniorenteam. Het begon als hobby, maar werd later werk. In 2003 raakte ik werkloos omdat de stichting waarvoor ik werkte failliet ging. Ik ben gaan trainen bij onder andere De Meer, GeuzenMiddenmeer, Fortius, DVVA. Op een gegeven moment werkte ik zelfs voor drie clubs tegelijk.”

Hoe voetbalgek bent u?
“Je moet van het spelletje houden. Naarmate ik ouder word doe ik dat steeds meer, want ik blijf leren. En ik werk op het mooiste plekje van Amsterdam. Dus je moet een beetje gek zijn, maar ik heb een brede belangstelling; politiek, wetenschap. Ik kan het voetbal relativeren.”

Trainen is uw werk, maar uw spelers zijn amateur. Is dat wel eens lastig?
“Dat is juist het leuke. Ik zeg bijvoorbeeld voor de grap tot hoe laat hun feestje de avond voor de wedstrijd mag duren, maar tussen de regels ben ik serieus. Als ze uit zijn geweest, heb ik liever dat ze eerlijk zijn, zodat ik de fitste speler kan opstellen. Dus ik probeer ze te bespelen om tot een goede prestatie te komen en tegelijkertijd begrip voor hun keuzes te hebben.”

Hoe krijgt u het voor elkaar om drie elftallen tegelijk te trainen?
“Jeugd en senioren trainen nooit tegelijk. Jeugd is doordeweeks vroeg en zaterdagochtend vroeg. Mijn twee selecties trainen precies op verschillende dagen. Ik ben maar één keer in problemen gekomen: toen zaten mijn twee selectieteams voor de beker bij elkaar in de poule. Mijn assistent bij De Meer heeft mijn taken waargenomen. Ik heb als Fortius-trainer van hem verloren die avond: 0-1.”

Waaraan kun je zien dat uw teams een Chileense trainer hebben?
“We willen zoveel mogelijk verzorgd spelen. Het Chileense nationale team doet het goed momenteel. Twee Argentijnse trainers, Marcelo Bielsa en Jorge Sampaoli, hebben mindere goden beter gemaakt door ze te overtuigen van een dynamische speelwijze met druk naar voren. Ook ik wil open en initiatiefrijk voetballen. De risico’s achterin moet je voor lief nemen.”

Door Gijs Lauret