Nieuws

‘Wel ten koste van mijn mancave’

Door het grote raam in de keuken staren we over de achtertuin. “Het uitzicht is wel veranderd.” Na crisis en stagnatie van bouwprojecten is nu, na járen, ook de braakliggende kavel achter het huis van Sander en Eva bebouwd. “We hebben geluk gehad, we zien de zon gewoon nog opkomen.”

“Eigenlijk wilde ik in de binnenstad blijven,” zegt Eva. “Ik heb er heel wat monumentale panden afgesjouwd.” Maar uiteindelijk gingen ze overstag. Sander: “Ik werd verliefd op het uitzicht over het weidse water.”

Het was wel even omschakelen van hun binnenstadse interieur naar hier. Want eigenlijk hielden ze van klassiek, van mooie donkerhouten vloeren. “Maar dit zijn huizen voor modern, industrieel.” Zo kwam er een gietvloer, en een strakke keuken. En verder? Sander: “Er moet wel geleefd kunnen worden. Eva: “Ik hou niet van kleuren, daar word ik onrustig van.” Komt natuurlijk door hun hectische levens, met drukke banen. Daarom: rustige kleuren. “Kunst aan de muur en de grote plant maken het huiselijk.”

Hun lievelingsplek is de eettafel. Eva: “Ik vind tafels heel belangrijk. Je zit er lekker, en het is beschermd en gezellig. Sander: “Eigenlijk is de hele indeling om de keuken en eettafel bedacht.” Eva knikt, bij haar draait alles om het eten. Kan komen door haar werk, ze heeft een restaurant in de stad, De Struisvogel. “Kan je noemen dat het bij mij betaalbaar en biologisch is?”

“Fijn aan dit huis is alle kinderkamers op een verdieping.” Met zelfs een zolderkamer over, sinds kort voor het 18-jarige nichtje Isa Dora dat in Amsterdam is gaan studeren. Sander, droogjes: “Wel ten koste van mijn mancave.” Mancave? Eva: “Hij had er zijn gitaren, en een drumstel.” Ach. Het is tóch wel fijn. En nu willen ze hier dus niet meer weg.

IJburg
Eva (41), Sander (41), Emanuel (10), Benjamin (8) en Tobias (5). En nichtje Isa Dora (18) en de katten Jopje en Josie.
Type woning: koopwoning
Woonoppervlak: 207 m2
Fijnste plek: de keukentafel

Binnenkijken bij een buur
In Oost is het veelzijdig wonen. Vinex-, volks- en waterbuurten lopen hier kriskras door elkaar. De mensen vinden dat nog leuk ook. Maar hoe wonen zij? In Leef! laten we het zien.

Meer Binnenkijken bij.