Nieuws

Weg met de euro, spaar Makkies!

Amsterdam-Oost kent sinds kort twee betaalmiddelen: de euro en de Makkie. Makkies kun je verdienen door voor een buurtbewoner of een organisatie in de buurt een klus te doen. En uiteraard kun je Makkies ook uitgeven.

Boodschappen doen voor oudere buurtbewoners, een middagje werken in een buurttuin, een schaaktoernooi begeleiden, het is slechts een greep uit een van de vele activiteiten waarmee je in Oost Makkies kunt verdienen. Het klinkt prachtig, maar wat zijn Makkies?

Projectmedewerker Anke Boerhout legt het uit. “Het idee voor de Makkies is ontstaan in de Makassarpleinbuurt in de Indische Buurt. Daar was veel overlast, verwaarlozing, vervelende incidenten, en om die negatieve spiraal tegen te gaan is de Makassar Community opgericht. Die organiseert sindsdien buurtactiviteiten waarmee je Makkies kunt verdienen. Dat is een community currency, een lokaal betaalmiddel dat je kunt verdienen door diensten aan te bieden in je eigen buurt.”

Veel bewoners zijn niet gewend om zomaar elkaars hulp te vragen of spontaan iets voor elkaar te doen, constateert Boerhout. Of dat nu de hond uitlaten is voor je zieke buurman of bij slecht weer eens boodschappen doen voor die oude mevrouw op de hoek. “Het kan een drempel zijn dat je elkaar niet zo goed kent. Je wilt toch graag weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Makkies werken dan als een opstapje om het contact te laten ontstaan en om de helpende hand te bieden. Een volgende keer hoef je daar niets meer voor te hebben. Dan doe je het spontaan.”

Want dat is de achterliggende gedachte bij de Makkies: dat mensen elkaar beter leren kennen en elkaar daardoor makkelijker aanspreken, in het trapportaal, bij de supermarkt of op het schoolplein. “Dat komt de sfeer, het nabuurschap én het gevoel van veiligheid in je eigen buurt ten goede.”

Burgemeester
Op 14 februari viert de Makkie Community haar eerste verjaardag. Er is dat eerste jaar veel gebeurd. Boerhout: “De eerste maanden moesten we de zeepkist op om te vertellen wie we zijn en wat we doen. Kinderen hadden vervolgens als eersten door wat je zoal met een Makkie kunt doen. Ze redeneerden: als ik met dit klusje help, kan ik een Makkie verdienen en daarvan een lekker ijsje kopen. Kinderen hebben er ook flink aan bijgedragen dat de Makkies het afgelopen jaar steeds populairder zijn geworden. Via hen hebben ook de volwassenen dit betaalmiddel ontdekt.”

Het werk is daarmee nog niet gedaan, integendeel. “We zijn begonnen op het Makassarplein, toen kwam Oost aan de beurt en we willen de Makkies nu over heel Amsterdam uitrollen. Ik hoop dat de burgemeester me binnenkort eens belt met de vraag: Anke, wanneer beginnen we? Dat telefoontje, daar wacht ik op.”

Makkies uitgeven
Heb je Makkies verdiend? Geef ze uit!
Voor drie Makkies kun je gratis naar een concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest.
Voor twee Makkies ontvang je een entreekaartje voor de Jaap Edenbaan.
Voor één Makkie krijg je bij elke tien euro boodschappen bij Albert Heijn twee euro korting (alleen de filialen in de Indische Buurt).
Voor drie Makkies kun je bij Studio-K naar de film.
Buurtbewoners kunnen hun vraag en aanbod kwijt op de website van de Makkies Community (www.makkie.cc) of ervoor langskomen bij een Makkie Informatie Punt, zoals in buurtcentrum De Meevaart in de Balistraat.

1 Reactie

Comments are closed.