Sport

‘We waren destijds water en vuur’

Voetbalvereniging a.s.v. Fortius ontstond in 1993 door fusie van twee naburige verenigingen: Madjoe en D.J.K. Daarom was er dit jaar een jubileum te vieren. Met voorzitter Kick Pullen kijk ik in de bestuurskamer terug op een kwart eeuw Fortius.

Gefeliciteerd! Hoe was het feestje?
“Superfeestje! Met een hoop oude bekenden van Madjoe en D.J.K. Het was kleinschalig, we hebben niet de financiële middelen om groots uit te pakken. Er waren hapjes, muziek, jeugdwedstrijden en het is heel erg laat geworden. De volgende dag was ik minder fit dan gebruikelijk, maar dat mocht de pret niet drukken.”

De fusie ging destijds niet vanzelf…
“Zeker niet, we waren water en vuur. Er waren gelijktijdige ledenvergaderingen. Bij Madjoe was er een redelijke meerderheid, bij D.J.K. was hertelling van stemmen nodig. Maar de fusie kwam er. Ik was vanaf 1976 lid van Madjoe en zit sinds 1988 in het bestuur. Madjoe stamde uit de Indische Buurt, een echte volksclub, net als D.J.K. [De Jonge Kampioen, red.]. Zij gingen bijna failliet en onze accommodatie stond op instorten. Madjoe zat waar TOS-Actief nu zit, D.J.K. zat precies hier. De rivaliteit was enorm, een soort Ajax – Feyenoord in Amsterdam-Oost. In de jaren zeventig stonden er zomaar tweeduizend man langs de lijn. Er hing sigarenrook, het ademde voetbal. Nu ruik je alleen rubber kunstgras.”

Welke hoogte- en dieptepunten zijn er geweest?
“Het absolute dieptepunt was het overlijden van Henk Kost, die bijna twintig jaar voorzitter was, in 2013. Hij was de bindende factor, altijd op de club, kende iedereen, wist alles. Henk stond koffie in te schenken hier in de kantine en kreeg een hartstilstand. Hij is in het harnas gestorven. Zijn begrafenis was heel indrukwekkend, op de paden van de Nieuwe Ooster stond het rijen dik. Zijn zoon is nu jeugdvoorzitter, zijn kleinzoon is vaste rechtsback in het eerste. Die ouwe heeft het niet meegemaakt, maar zou apetrots zijn. De promotie naar de derde klasse was een hoogtepunt. Tegen alle verwachtingen wonnen we in de nacompetitie van Sporting Martinus. Het was een mooi feest, maar ik kan het niet navertellen want ik was op vakantie. Op Cyprus heb ik er een klein biertje op gedronken.”

Hoe staat Fortius er momenteel voor? En hoe over 25 jaar?
“We hebben 27 verschillende nationaliteiten, een mooie afspiegeling van de wijk. Financieel zijn we gezond, zonder overdreven winst. Vanuit contributie- en kantineopbrengsten kunnen we de lasten dragen. We willen derde klasse spelen, maar vierde klasse is ook niet erg. Wij vinden gezelligheid belangrijker. Ik verwacht dat wij in de toekomst gaan doorfuseren. Door overheidsmaatregelen wordt het steeds moeilijker om onszelf te bedruipen. Ik denk dat een voetbalclub met minder dan duizend leden niet levensvatbaar kan blijven.”