Oost in Bedrijf

‘We gaan uit van wat mensen nog wél kunnen’

Er heerst een vrolijk sfeertje in het Flevohuis. Overal hangen ballonnen met kaartjes eraan. Daarop staan tips, vragen en weetjes. Over bewegen. Want het is Beweegweek in de tuin, de hal, de woningen en op het Kramatplantsoen. En iedereen doet mee.

‘Het is nooit te laat om te gaan bewegen’ luidt één van de spreuken op de kaartjes. Opgehangen door het voor de gelegenheid geformeerde Beweegteam van ZGAO, waar Frank (25, fysiotherapeut) en Floor (42, maatschappelijk werker) deel van uitmaken. “Het is zó waar”, zegt Frank. “Uit onderzoek blijkt dat er doorgaans niet genoeg wordt bewogen in verpleeghuizen. Wij doen al veel om dat te voorkomen, maar proberen via de Beweegweek niet alleen onze bewoners, maar ook personeel en de familie bewust te maken van wat je allemaal aan beweging kunt doen.”

Floor knikt. “Want alles is bewegen. Het kan heel groot zijn, maar ook heel klein. Zoiets als zelf je boterham smeren is óók bewegen. Iedereen kan het, op z’n eigen niveau.” En niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Want, weet ze: flexibiliteit is mentale flexibiliteit.

“Via de Beweegweek stralen we uit hoe belangrijk we dat vinden”, zegt Frank. “Er is in de media veel over te doen de laatste jaren, professor Erik Scherder doet er onderzoek naar. Hij zegt bijvoorbeeld: ‘Bewegen heeft invloed op je stemming, het is goed voor je geest’.”

Zeker voor ouderen is het belangrijk om in beweging te blijven. Want als je eenmaal gestopt bent, is het moeilijk om weer te beginnen. “We kijken heel bewust naar wat iemand nog kan. Dat kan wandelen zijn, of bijvoorbeeld een aardappel schillen. Als het lukt geeft dat zelfvertrouwen en een gevoel van onafhankelijkheid.”

In de Beweegweek – dit is de tweede editie – worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Zoals de rollatorloop-vierdaagse. En het ballonnen-tennistoernooi op de afdeling voor bewoners met dementie. “Dat is fantastisch”, zegt Floor. Haar ogen stralen. “Ik heb net een dubbelpartij gezien tussen de bestuurder met een bewoner tegen een medewerker van de administratie met een bewoner. Ze sloegen wel honderd keer over!”

Ze licht toe: “Als een bal of ballon naar je toe komt, maak je automatisch een slaande beweging. Ook iemand met dementie. Maar zeg je tegen diegene: ‘til je arm maar op’ dan lukt het niet, die opdracht is vaak te ingewikkeld geworden. Als het via spel dan wel lukt, is dat zo mooi om te zien.”

Frank is net zo enthousiast. “Wij gaan uit van wat mensen nog wél kunnen. Dat vergt soms wat creativiteit en maatwerk. Maar als het goed gaat, hebben mensen het gevoel dat ze ertoe doen. En dat draagt weer bij aan hun levensgeluk.”

Advertorial, serie: Een kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO)
Deel 28

Lees ook de andere verhalen.