Nieuws

‘We zijn extreem gelukkig hier’

Acht jaar geleden waren ze op zoek naar een huis geschikt voor een gezin, wat lastig is in Amsterdam. Maaike: “We hadden het al bijna opgegeven toen dit huis voorbijkwam. We vonden het meteen bijzonder. Maar zagen ook: er moet wél iets aan gedaan worden.”

De vloer hebben ze gehouden, die is voor een groot deel gemaakt van houten trapdelen. “Hij is misschien niet helemaal strak, maar hij past goed.” Die sfeer, de glas-in-loodramen, de vele kruip-door-sluip-doortjes, daar vielen ze op.

Pieter: “En dan heb je het pronkstuk nog niet eens gezien.” Hij doet de deur naar het buitenplaatsje open. De blik valt direct op twee enorme deuren van hout en glas. “Hele oude Franse serredeuren.” Waar leiden ze naartoe? Het blijkt de praktijkruimte van Maaike, ze is kindertherapeut. Oorspronkelijk hoorde deze ruimte bij een ander gebouw, nu bij dit huis. Het is al even sfeervol, met weer veel hout.

Maaikes lievelingsplek is toch wel de bank, met uitzicht op het plein. “Het licht is altijd anders. Elk seizoen is er weer iets nieuws te zien.” Pieter bekent: “Ik heb een lampenfetisj. Ik heb er een paar waar ik heel tevreden over ben, zoals die staande lamp. Ik vind licht gewoon leuk.” Hij wijst op een stoel. “Een echte De Wit, tijdloos design. Op de kop getikt via Marktplaats.”

Ook de buurt vinden ze super, “echt gewoon super”. Pieter: “Wij zijn extreem gelukkig hier.”

Binnenkijken bij een buur
In Oost is het veelzijdig wonen. Vinex-, volks- en waterbuurten lopen hier kriskras door elkaar. De mensen vinden dat nog leuk ook. Maar hoe wonen zij? In Leef! laten we het zien.

Oud Oost
Pieter (40), Maaike (39), Sacha (6), Eliah (5 maanden)
Type woning: koopwoning
Woonoppervlak: 110 m2 ‘volgens het kadaster’, en nog 40 m2 praktijkruimte
Fijnste plek: de bank met uitzicht op het Eikenplein