Nieuws

‘We betaalden veel geld voor een huis en kijken straks tegen een vuilnisberg aan’

Bewoners van Zeeburgereiland zijn boos. De gemeente verplaatst het afvalpunt van de Cruquiusweg naar hun Sportheldenbuurt. Zo krijgt een aantal bewoners deze zogenoemde milieustraat pal voor hun deur. “Toen we het huis kochten stond er in de brochure van de gemeente dat de milieustraat achter de bedrijvenstrook zou komen, dicht bij de A10. Nu blijkt dat het afvalpunt twintig meter van ons huis verrijst. Die verandering is op geen van de 24 meetups door de gemeente aan ons kenbaar gemaakt.”

Irma en haar man kopen in 2016 op Zeeburgereiland een mooi appartement op de tweede verdieping van Blok 6, met vrij uitzicht. Zo leek het. Irma: “We wisten dat er voor onze deur een bedrijvenstrook zou komen. Daarom kozen we voor twee hoog, zodat we daaroverheen konden kijken. Maar nu blijkt dat we straks tegen een afvalpunt aan kijken.”

Sorteerbakken voor afval

In de woonwijk komen 16 tot 18 bakken te staan voor afval zoals hout, ijzer, plastic en klein chemisch afval. Volgens de gemeente is het een tijdelijk afvalpunt – voor ongeveer drie jaar met ingang van komende zomer, onderzocht wordt of dit ook de vaste locatie kan worden – en zullen stank en geluidsoverlast minimaal zijn. De bakken worden bijvoorbeeld niet op een verhoging geplaatst, wat gangbaar is, waardoor afval er niet ingegooid, maar in gelegd moet worden. Irma en haar medebewoners van Blok 6 geloven daar niks van. “Ga maar eens naast een glasbak wonen.”

Er zijn drie potentiële locaties op de bedrijvenstrook. Kavel 1 (zie kaart) heeft de voorkeur, want deze heeft de grootste afstand tot de woningen en ligt het dichtst bij de hoofdontsluiting van de bedrijvenstrook. Als uit onderzoek blijkt dat kavel 1 en 2 niet geschikt zijn, dan komt het tijdelijke afvalpunt op kavel 3. Volgens de gemeente is Zeeburgereiland de beste plek omdat het centraal ligt en goed bereikbaar is,en specifiek bedoeld voor stadsverzorgende bedrijvigheid, zoals een afval- of recyclepunt, tuincentrum of bouwmarkt.

Drukte

Het afvalpunt is bestemd voor vuilnis van bewoners en bedrijven, niet voor de stromen afval van de gemeente zelf. Daardoor wordt het wat aantal gebruikers betreft rustiger dan op de Cruquiusweg, denkt de gemeente. Toch is die drukte een grote zorg voor de bewoners. “Al die vrachtwagens die af en aan rijden zijn een gevaar voor onze spelende en fietsende kinderen. Daarnaast geeft het stank en vervuiling.”

De gemeente weet in juni welke kavel gebruikt gaat worden. Daarna komt er een informatiebijeenkomst.

Irma is inmiddels een petitie gestart die op 20 april al door 583 mensen is ondertekend. Ze roept medestanders op om hun stem te laten horen. “Zeeburgereiland is een woonwijk. Daar hoort geen milieustraat te zijn.”

Door Annemijn Niehof

Meer Zeeburgereiland.