Nieuws

Water om in te zwemmen?

Na een lange, koude winter kan er weer volop gezwommen worden rond IJburg. Maar hoe zit het eigenlijk met de kwaliteit van het zwemwater? Sinds kort kunt u hierover op de website van de provincie Noord-Holland actuele informatie vinden. Op 121 plekken in de provincie wordt het water regelmatig gecontroleerd, bijvoorbeeld bij Strand IJburg en het strandje in het Diemerpark.

Inspecteurs houden toezicht op hygiëne en veiligheid door het water geregeld te testen op de aanwezigheid van blauwalgen, parasieten en bacteriën. Vooral wanneer de watertemperatuur stijgt kunnen er blauwalgen gaan groeien. Wie hier doorheen zwemt en water binnenkrijgt, kan last krijgen van huidirritatie en maag- darmstoornissen. Om over de parasieten en bacteriën nog maar te zwijgen… In het geval van een blauwalg-alarm plaatst de gemeente waarschuwingsborden, zowel op Strand IJburg als op het strandje in het Diemerpark. Maar wie het thuis al wil weten, kan terecht op www.noord-holland.nl (doorklikken naar: Zwemwaterkwaliteit) of bellen met de zwemwatertelefoon 0800 9986734, toets 2.

In al het overige water op en rondom IJburg is zwemmen niet toegestaan. De inspectie wijst erop dat zwemmen buiten het officiële zwemwater voor eigen risico gebeurt. Toch wordt er op warme dagen op veel plekken van een steiger of wallenkant gesprongen. Maar wie het zekere voor het onzekere wil nemen, kiest voor het officiële zwemwater op IJburg.


Tekst: Carla Peddemors