Nieuws

Waslijnen wapperen op IJburg, met kinderfotokunst

Op 11 juni om 10.00 uur opent de buurtexpositie Waslijnen als Verbindende Beeldschakels. Stadsdeelwethouder Jeroen van Spijk verricht de feestelijke aftrap. De werken – wapperend aan waslijnen – zijn gemaakt door kinderen van de IJburgse basisscholen De Olympus en Laterna Magica, als onderdeel van het fotofestival GRID2012. Naar voorbeeld van het werk van grote Amsterdamse fotografen, legden de kinderen met fotocamera’s hun buurt vast.

Basisscholen OBS Olympus en Laterna Magica staan in de wijk op IJburg waar straten vernoemd zijn naar beroemde Nederlandse fotografen, zoals Erich Salomon, Maria Austria en Jan Vrijman. Voor GRID was dit het aanknopingspunt om juist kinderen uit deze buurt kennis te laten maken met fotografie. Het thema van hun kunsteducatiebuurtproject is Wie zijn eigenlijk mijn buren? Met echte fotocamera’s brachten de kinderen daartoe hun buurt en buren in beeld.

Waslijnen
De foto’s zijn op textiel gedrukt en worden aan waslijnen gehangen, in de Erich Salomonstraat en de Eva Besnyostraat. Daar hangt het straks van tot 29 juni 2012. De opening (op 11 juni) is voor iedereen toegankelijk en vindt plaats ter hoogte van de Erich Salomon straat 432.

GRID2012 (17 mei–1 juli 2012)
Het internationale fotofestival GRID2012 (de vijfde editie) vindt plaats aan de Cruquiusweg 67 in Amsterdam Oost, en toont werk van meer dan 100 kunstenaars, afkomstig uit 39 verschillende landen, die meestal nog niet in Nederland zijn vertoond. Het centrale thema van GRID2012 is Urban Reality Check – Reflections on changing behaviour and space. De expositie is dagelijks geopend van 12.00-18.00 uur. Voor meer info www.gridphotofestival.com. Initiatiefnemer van GRID is Stichting Amsterdam Photo.