Nieuws

Vos in Flevopark op film gezet: ‘Een vos is nuttig en eet ontzettend veel ratten’

In het Flevopark leeft sinds zeker vijf jaar een vos. Dit vrouwtje brengt bijna elk jaar jongen groot, die zich vervolgens verspreiden over de stad. Ze heeft haar burcht op de Joodse begraafplaats en gebruikt een omgevallen boomstam om naar het park te komen. Door welke mannetjes ze bevrucht wordt, is onbekend. 
Biologen Koen Wonders en Atze van der Goot legden de vos met een nachtcamera op film vast. “We hadden al sporen gezien,” vertelt Koen. “Pootafdrukken. Eigenlijk hadden we de camera opgehangen om de marter te filmen die soms op de Joodse begraafplaats wordt gezien. We weten niet of het om een hermelijn of een wezel gaat, want het grootste verschil tussen die twee is dat de hermelijn een donkere staartpunt heeft.”
De vos uit het Flevopark wordt ook vaak gezien in Science Park en de Indische Buurt. Koen: “Soms denken mensen dat zo’n vos weggevangen moet worden, maar een vos is nuttig en eet ontzettend veel ratten, vooral als ze jongen heeft. Je hoeft niet bang te zijn, want een vos zal je niet lastigvallen. In parken in Amsterdam kunnen vossen een duurzaam bestaan opbouwen, er is genoeg voedsel voorhanden. Vossen worden alleen weggevangen als ze verdwaald raken in het centrum. Het gaat dan vaak om verzwakte mannetjes die op zoek waren naar nieuw leefgebied.”