Beestenboel

Vos

Tussen IJburg en Diemen-Noord ligt het Diemerpark. In de jaren ’60, toen dit gebied, de Diemerzeedijk, nog mijlenver van de stad Amsterdam lag, werd het gebruikt als stortplaats voor allerlei soorten afval. Maar voor de komst van de eerste bewoners naar IJburg, werd de voormalige stortplaats helemaal ingepakt in een soort omgekeerde doos. En werd er een leeflaag op aangebracht. Er ontstond een uniek park, waarin veel bijzonderde dieren wonen. Wie goed oplet zou er bijvoorbeeld vossen, hermelijnen, blauwborstjes, vleermuizen en zelfs de zeer zeldzame ringslang kunnen tegenkomen.


De vos – ook wel gewone of rode vos genoemd – is een van de grootste roofdieren die nog vrij in Nederland, België en Luxemburg voorkomen. Vossen zijn over het algemeen roodbruin, maar ze kunnen ook beige of zelfs albino zijn.

Vossen zijn vooral in de schemering en ’s nachts actief. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en jagen meestal in hun eentje. Het jachtgebied van de vos kan wel duizend voetbalvelden groot zijn. Dat is afhankelijk van hoeveel voedsel er te vinden is. Zijn jachtgebied of territorium bakent hij af met geursporen voornamelijk van urine.

Verstoppertje
Een vos past zich gemakkelijk aan en komt in bijna alle leefgebieden voor. Het liefste echter, woont hij in een bos met open stukken. Hij is een alleseter. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit konijnen en kleine knaagdieren. Maar hij eet ook vogels, insecten, eieren en op de grond gevallen fruit. Er is wel eens een vos gevonden met 48 muizen in zijn maag! Als een vos vol zit, maar nog eten over heeft, verstopt hij dat. Hij graaft een kuiltje, legt zijn eten erin en begraaft dat vervolgens weer. Een vos kan zijn verstopte maaltje bijna altijd feilloos terug vinden.

Als een jonge vos – in het voorjaar – geboren wordt, weegt hij ongeveer 100 gram. Dat is vergelijkbaar met een kopje suiker. Maar al na drie tot vier maanden is hij even zwaar als een volwassen vos. Dat is zo’n zes kilogram. Door zijn lange vacht en dikke staart lijkt een vos groter dan hij is. Hij is eigenlijk niet veel groter dan een flinke kat. Van neus tot staart is een vos ongeveer één meter lang.

Hol
Vossen leven in een hol. Zo’n hol, met meerdere ingangen, wordt een burcht genoemd. Meestal graven vossen hun eigen hol, maar het gebeurt ook wel dat ze een konijnen- of dassenburcht ‘kraken’. Het maakt hem dan niks uit dat er nog wel eens konijnen of dassen in zouden kunnen wonen… Het leefgebied van een vos ligt ongeveer in een straal van 3-4 kilometer om zijn hol heen.

Weetjes
Een mannetjesvos heet rekel
Een vrouwtjesvos heet moervos
Latijnse naam Vulpes vulpes
Familie Hondachtigen
Lengte een meter
Gewicht zes kilogram
Normale snelheid 6-12 kilometer per uur
Topsnelheid 60 kilometer per uur
Voortplanting Een worp telt meestal 4 tot 6 jongen.
Worpen van 5 tot 8 jongen komen ook voor, bij uitzondering zelfs 10.