Nieuws

Volkstuintjes op braakliggende kavel Haveneiland

Op het lege terrein van blok 32 – tussen Bert Haanstrakade, haven en crossbaan – worden op zaterdag 31 maart tientallen kleine moestuintjes aangelegd. De huurders beginnen vanaf 10.00 uur met ‘landje pik’ en gaan vervolgens met hun handen in de grond. Dan is de IJburgse volkstuinenvereniging, werknaam Moes32, een feit.

Het gaat als volgt. Iedereen die wil – er is in totaal plek voor 68 tuintjes – huurt van de vereniging drie bakken in een bouwpakket. Voor de prijs van €75 (korting voor stadspaseigenaren) heb je daar meteen aarde, worteldoek, het stuk grond van 3,6 vierkante meter voor een jaar bij en ben je lid van de volkstuinvereniging.

Moes32 is het idee van Priscilla Korver, roepnaam Prik, die vanuit haar huis zo op de lege lap grond kijkt. Lang geleden dacht ze hoe mooi het zou zijn om daar een tijdje te ‘moestuinen’. Na tweeënhalf jaar van plannen indienen en overleg op het stadsdeelkantoor Oost komt het ervan. “Ontzettend leuk.”

“Ik heb tuinieren niet van huis uit meegekregen, maar ik vind het belangrijk om te weten hoe het werkt. Wat je zelf verbouwt hoeft de wereld niet over, dus het is goed voor het milieu. Bovendien is het lekker, leuk om te doen en goed voor mijn zoon om te zien hoe groente groeit. IJburg wordt er nog groen van ook.”

De gemeente zorgt voor een hek om de tuinen, voor houtsnippers op de paden, voor grond en de egalisatie daarvan. Dit werk op de kavel is inmiddels van start gegaan. Prik: “En waarschijnlijk komen er ook boomstammen, waarmee we een zithoek creëren. Een soort openluchtvergaderzaal. Want we gaan de vereniging officieel oprichten, en er een goede naam voor bedenken.” Het wordt een zelfstandige vereniging; iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen tuin. En ook een moderne. De communicatie gaat voorlopig voornamelijk via Facebook.

Zaterdag 31 maart is dus de eerste werkdag van de volkstuinenvereniging. Dan is het een kwestie van landjes verdelen, bakken in elkaar zetten, slepen, vullen, zaden. “Volgens mij wordt het heel gezellig. Ik krijg al mailtjes van deelnemers dat ze taart meenemen. Portefeuillehouder Nevin Özütok van stadsdeel Oost komt de tuinen officieel openen, waarschijnlijk rond 14.00 uur.

Een buurtgenoot, biologielerares op het IJburg college Tryfosa Konnen, heeft zich opgeworpen als penningmeester. Een kennis van Prik, tuinman van beroep, komt helpen en tips geven. “Iemand die verstand heeft van zaden en planten. En wat er nog meer bij komt kijken. Want waar kunnen de tuintjes het beste liggen, en hoeveel is 80 kuub aarde eigenlijk? Zoveel als de twee heuvels op de naastgelegen crossbaan bij elkaar, weet ik inmiddels.”

Prik weet zelf precies wat ze gaat verbouwen. “Dat weet ik al heel lang. Aardperen, aardappels (‘die blijven maar groeien’), artisjokken, wortel en ik heb nog zaad voor pomodori tomaten liggen. Eens per maand, stel ik me voor, organiseren we in de zithoek een ruilmarkt. Kunnen we lekker zaden en groente uitwisselen.”

Waterstad3 stelt de grond beschikbaar. In ieder geval een jaar staat vast, maar dat wordt waarschijnlijk langer. Prikt hoopt op heel lang. “Ik wil wel voor eeuwig moestuinen.”

Er is nog een aantal tuintjes beschikbaar. Via facebook/Moes32 kun je je opgeven.

1 Reactie

  1. Topper,
    2,5 jaar plannen met de gemeente?….levert de recessie ons groen vingers! Chapeau voor de doorzetting!
    We gaan er iets moois van maken.

Comments are closed.