Sport

‘Een voetballer is maakbaar’

Voetbalclub Zeeburgia, vlak bij het Science Park, is een ware kraamkamer voor het Nederlands profvoetbal. Jaarlijks vertrekken vele talenten richting jeugdopleidingen van profclubs. Vaak naar nabije clubs als Ajax, AZ, Almere of Utrecht. Deze zomer maken liefst 45 jonge voetballers zo’n overstap. Ik spreek hierover met Roger Karamat Ali, jeugdvoorzitter van Zeeburgia.

45. Een record?
“Jazeker, een record. Frappant: ze vertrekken naar meer verschillende clubs, verder van Amsterdam. Zo zijn bijvoorbeeld Vitesse, Twente en Zwolle erbij gekomen. Zeeburgia is ontzettend hot, heeft een nieuw clubgebouw en een bekende jeugdopleiding. Van de twaalfhonderd nieuwe aanmeldingen hebben we er ongeveer 125 aangenomen; het was echt niet te doen. We focussen in eerste instantie op spelers die er al zijn, nemen alleen jongens die onze jeugdelftallen echt beter maken.”

In welke leeftijdsklasse vertrekken spelers vooral?
“Alle leeftijdsgroepen. Het zwaartepunt bij Ajax lag altijd heel jong, bij Onder 9. Maar van Onder 15 en Onder 17 zijn ook meerdere jongens naar een betaald voetbalorganisatie gegaan. Het menselijk brein ontwikkelt zich tot ongeveer 24 jaar. In Nederland stoppen we met opleiden rond 19 jaar; zonde. Wij hebben daarom onze voetbalacademie verlengd tot 25 jaar. Technisch zullen ze niet veel bijleren, maar het gaat erom dat spelers steeds beter de juiste beslissing nemen in het veld. Hoe ouder, hoe beter ze dit onder controle krijgen. Dirk Kuijt ging op zijn achttiende van Quick Boys naar Utrecht, dus het kan altijd nog.”

Wat is de filosofie van Zeeburgia?
“Drie steekwoorden: aandacht, vertrouwen, discipline. We geven veel aandacht, eisen veel discipline. We verwachten dat dit resultaat oplevert, waaruit vertrouwen groeit om verder te gaan. Resultaat betekent niet per se wedstrijden winnen, maar significant beter worden als voetballer. Het gaat niet om talent, maar om wat je ervoor wilt doen. Een voetballer is maakbaar, in zekere zin.”

Wat is jouw rol hierin?
“Als jeugdvoorzitter ben ik de rechterhand van het hoofd jeugdopleidingen Mike Kolf. Ik ben verantwoordelijk voor de organisatie, onder meer externe contacten. Hij doet het voetbalgedeelte, selecteert de spelers. En we hebben een krachtig bestuur met capabele mensen die zorgen dat wij ons werk goed kunnen doen.”

Is Zeeburgia een gezellige amateurvoetbalvereniging of een zakelijke voetbalfabriek?
“Gezelligheid staat voorop; zonder plezier geen resultaat. Die jongens hebben liefde voor het spel, dat is de basis. Als je tegen je zin iets doet, wordt het nooit wat. We zijn een gemengde club met allerlei nationaliteiten. Jongens met goed opgeleide ouders en jongens van de straat. Die jongens worden vrienden van elkaar en voelen zich thuis. Daar zijn we trots op.”

Meer verhalen over Zeeburgia