Nieuws

Voedselbank Oost vindt onderdak bij de Muiderkerk

Het is een komen en gaan bij de Muiderkerk op 11 januari. De Voedselbank Oost heeft voor uitgifte van de pakketten onderdak gevonden bij de kerk aan de Linnaeusstraat. Coördinator Margreet Lukkien kijkt tevreden. Tot vorige week stonden we nog op het Makassarplein, vertelt ze.

“Twee jaar lang hebben we buiten gestaan, in weer en wind, een lange rij tot ver de Indische Buurt in. Sommige mensen komen vroeg, die stonden er uren. Hier passen we binnen. Het is een mooie kerkzaal, een fijne plek.”

De Voedselbank Oost heeft nu ruim tweehonderd klanten, toen Lukkien begon in 2019 waren dat er nog tachtig. Niet iedereen komt opdagen, de schaamte om gezien te worden is groot. Lukkien, stellig: “Maar het kan iedereen overkomen. De armoede is overduidelijk toegenomen. Door schulden, hoge energieprijzen, noem maar op.”

Mohamed komt ook altijd vroeg. Hij is tot nu toe blij met hoe het hier gaat. “Er zijn twee rijen in plaats van één.” Eén voor kleine huishoudens, en een voor grote, zoals dat van hem. “We hoeven nu niet meer lang te wachten, maar ik kom altijd vroeg omdat we alleen halalvlees kunnen eten.” 

Iedereen krijgt een al eerder gevuld krat met houdbare producten. In de kerk komen er versproducten bij zoals groenten, fruit, vlees en zuivelproducten. Om alles in goede banen te leiden zijn er altijd vrijwilligers aanwezig. Hein bijvoorbeeld, die bij ingang iedereen de weg wijst. Hij vindt het belangrijk om iets te betekenen voor de maatschappij. “Mensen zijn dankbaar, je leert ze kennen. Iedereen heeft een verhaal.”

Audrey loopt net naar buiten, ze maakt sinds een jaar gebruik van de voedselbank. “Tussen twee banen door. Als ik niet te veel uitdeel, en daar heb ik wel een handje van, kan ik met wat ik vandaag krijg de hele week doen. Ik sta versteld van wat je soms krijgt, laatst bijvoorbeeld een Rituals-product.” Ze schaamt zich helemaal niet. “Nee, waarom? Het is fijn dat de Voedselbank er is. Ik heb nu weer een baan gevonden, op een dag hoop ik hier zelf als vrijwilliger te staan. Het goede van deze kerk is dat de drempel om naar binnen te gaan laag is.

Ook de Muiderkerk levert vrijwilligers, en gratis koffie en thee voor iedereen. Een van hen zegt: “We zien mensen weggaan met volle tassen en een tevreden gezicht.”

De Voedselbank is altijd op zoek naar vrijwilligers: m.lukkien@voedselbank.org.