Sport

‘Ik vind dat JOS bovenin moet meedraaien’

We schrijven een druilerige donderdagavond. Op tafel in de bestuurskamer staat een boeketje nepbloemen. Tegenover me zit Raymond Fafiani, getooid met modieus kinbaardje en DEUS-petje. Als betaald voetballer diende hij een handvol clubs: Vitesse, Twente, Zwolle, Telstar, Volendam en Fortuna Sittard. Sinds september toont hij zijn balkunsten bij JOS/Watergraafsmeer in de hoofdklasse.

Vorig seizoen prof in Sittard, nu amateur in Amsterdam-Oost. Vertel eens?
“Op de laatste training van Fortuna scheurde ik de binnenband van mijn knie. Je moet reëel zijn: als je bijna 33 bent en geblesseerd, zit het betaald voetbal niet op je te wachten. Zelfs in het amateurvoetbal zaten veel clubs al vol. Maar ik wilde niet uit m’n neus gaan zitten eten en sprak Richmond Bossman (speler JOS, red.), oud-ploeggenoot van Telstar. Hier kon ik meteen aan de slag. Ik had het nog niet gepland, maar wist dat de stap naar het amateurvoetbal ooit zou komen.”

Je voetbalde nooit in het buitenland. Jammer?
“Ik heb vaak de mogelijkheid gehad. Mijn zaakwaarnemer kwam met clubs uit Engeland, Spanje, Cyprus. Overal vandaan. Maar door familieomstandigheden is het er eigenlijk nooit van gekomen. Mijn moeder had het zwaar en overleed, mijn oma overleed. Ik vond dat ik er moest zijn voor mijn familie.”

Wat zijn de grootste verschillen tussen betaald voetbal en JOS?
“De hele organisatie. Bij een profclub ligt je kleding klaar en eet je vaak met je medespelers. Hier komen ze soms vijf minuten voor de training aanzetten. Dat was even wennen, had ik soms moeite mee. Maar ja, die gasten komen net uit hun werk. En achter de schermen doet iedereen hier zijn best, blessures worden bijvoorbeeld goed behandeld. In het veld gaat het rommeliger, minder snel. Ik kan me daaraan ergeren, maar dat heb ik altijd gehad, dat ik vind dat het beter kan. Ik vind dat we bovenin moeten meedraaien. Het lukt nog niet echt, maar het kan wel.”

Wat doe je naast het voetbal?
“Ik zorg voor mijn kinderen en ben werkzoekend. Ik heb wat gesprekken gehad, maar moet uitzoeken wat ik echt leuk vind. Ik heb een mavodiploma, maar vanaf mijn vijftiende alleen maar gevoetbald. Ik wilde ooit het CIOS doen, maar dat kwam er niet van.”

Als amateurvoetballer mag je lekker bier drinken. Doe je dat ook?
“Een biertje gaat er zeker in. Profs drinken na de wedstrijd ook bier hoor, dat is geen verschil. Maar ik ga me niet lazarus zuipen, moet wel naar huis kunnen rijden.”

Door Gijs Lauret