Nieuws

ViiA-vrijwilliger Rita (32): ‘De fijne sfeer van de bibliotheek’

Dankzij een massaontslag bij ING vorig jaar – ‘ik had me er zelf voor aangemeld hoor’ – heeft Rita tijd voor de nieuwe Flexbieb op IJburg. “Ik maak gebruik van de faciliteiten in de wijk, maar doe daar ook graag iets voor terug.”

Zes jaar geleden kwam Rita naar IJburg, met vriend. Inmiddels hebben ze een zoontje. Het is er fijn wonen, zegt ze. Sinds haar ontslag volgt ze een opleiding tot doktersassistent. “Maar ik had tijd over. Toen liep ik op een druilerige herfstdag bijna tegen bord aan: Vrijwilligers voor nieuwe bibliotheek gezocht. Net iets voor mij. Ik hou van lezen en van de sfeer in bibliotheken.”

“Sindsdien hebben we met een heel vrijwilligersteam hard gewerkt. Eerst moesten de praktische zaken geregeld; de inrichting van de ruimte aan de Talbotstraat bijvoorbeeld. Ook moesten de vele, vele gedoneerde boeken ingevoerd. “Nu ben ik verantwoordelijk voor de indeling van het rooster. Geen sinecure hoor,” lacht Rita.

“De bibliotheek is vijf dagen per week over en wordt gerund door zo’n twintig vrijwilligers. Sommigen werken vier uur, anderen bijvoorbeeld twee. We streven ernaar iedereen een vast dagdeel te geven, zodat er soort continuïteit in zit.” Schaterlachend nu: “Het is een hele uitdaging om dat rond te krijgen.” Zelf staat er ze er ook een dagdeel, op woensdag. “Heerlijk, werken in een echte bieb.”

“Ach,” zegt Rita. “Ik wil gewoon een steentje bijdragen aan de buurt. Ook voor de kleine jongen. We zijn tenslotte IJburg met elkaar.”

Meer over ViiA lees je hier.