Nieuws

verslaggever NOS leest voor bij Stichting Omega

Woensdag 18 januari, aan het begin van de Nationale Voorleesdagen, las parlementair verslaggever van het NOS journaal Dominique van der Heijden voor bij Stichting Omega. Ze vertelde de meervoudig beperkte kinderen van dit dagverblijf, een op maat gemaakt verhaal, uit een ‘multi sensory storytelling’ boek. Het ging over Pablo, de hond van Dominique.

Uitgerust met een plantenspuit, knuffelhond en vogelfluitje kwam Dominique van der Heijden naar Omega aan het Van Goghpark. Want ook kinderen met ernstig meervoudige beperkingen beleven plezier aan voorlezen, als er maar zintuiglijke prikkels aan te pas komen. Het gaat hierbij om méér dan gewoon voorlezen, namelijk om het voorlezen van een persoonlijk verhaal. Helemaal op maat gemaakt van de luisteraar en met toevoeging van ruiken, voelen, zien, proeven en horen.

Het boek voor Sam gaat bijvoorbeeld over fietsen. Dat doet hij graag met zijn vader op een speciale rolstoelfiets. En het weer kan niet onstuimig genoeg zijn, Sam geniet met volle teugen. Als ze in het boek dan ook onderweg zijn, begint het te waaien. Dit beleeft Sam door het wapperen van de waaier. En als het dan ook nog begint te regenen wordt de plantenspuit gebruikt!

Foto: Van der Heijden leest voor, met fluit en plantenspuit. De kinderen van stichting Omega, maar ook de ‘buurkinderen’ van reguliere dagopvang De Blauwe Kiwi, genieten enorm.