Nieuws

Veiligheid op IJburg

Ook de veiligheid in Oost kwam aan bod bij de commissievergadering Openbare Ruimte en Financiën. Vier buurten (Linnaeusstraat, ’s Gravesandeplein, Balistraat en IJburg) streven ernaar ‘hun’ veiligheidscijfers in 2012 op gelijk peil te brengen met het Amsterdamse gemiddelde. IJburg scoorde vorig jaar overigens beter dan het Amsterdamse gemiddelde. Maar het dagelijks bestuur ziet wel dreiging, onder meer vanwege een toename van inbraken en geweld.

Daarom kwam Gjalt de Vries, bedrijfsleider van drogisterij DIO en voorzitter van de winkeliersverenging winkelcentrum IJburg, de raadsleden en wethouder toespreken. Hij vroeg expliciet aandacht voor de enorme toename van het aantal inbraken en overvallen juist in de laatste twee maanden. Hij somde op: drie inbraken, vier pogingen daartoe, een gewapende overval, een poging tot overval, en een geval van bedreiging van personeel. Hijzelf kreeg te maken met twee agressieve pogingen tot inbraak.  

De Vries tipte het bestuur over een mogelijke oplossing. “Dit probleem is goed te tackelen. Er is op IJburg ’s nachts en in het weekend geen permanente politiebemanning. Daardoor duurt het vijftien minuten voor ze na melding ter plaatse zijn; in die tijd zijn de daders gevlogen. Als de politie nu eens een paar weekenden achter elkaar altijd op het eiland is, kunnen ze de criminelen – zeer waarschijnlijk wijkbewoners, daar hebben ze goed zicht op – oppakken. Dan is volgens mij deze geweldspiek althans voorbij.”

Portefeuillehouder Fatima Elatik zegde toe onderwerp te bespreken in het eerstvolgende driehoeksoverleg met politie en openbaar ministerie.

Lees ook:
Reeks inbraken bij Suburb Denim (16-12-2012)
Meer velden, en ergens ook parkeerplaatsen (19-01-2011)