Nieuws

Veel verzet bij ontruiming kraakpand

De politie heeft vanmiddag een pand in de Dapperbuurt ouderwets ontruimd met ‘jaren tachtig arsenaal’. Aanwezige krakers verzetten zich ongekend heftig. Negen mensen werden uiteindelijk ingerekend.

Politiecommandant Leen Schaap kan zich niet meer heugen dat hij voor het laatst bij zo’n heftige ontruiming was. Vlak nadat de ME arriveerde startten de krakers in een aantal verkrotte panden in de Pieter Vlamingstraat een offensief vanuit de ramen en vanaf het dak. Pastelkleurige verfbommen spetterden op de hijskraan, het asfalt en de ME-busjes.

De ME antwoordde met een waterkanon en het Tra-Bra team, het traangas- en brandteam dat speciaal getraind is om wrakke panden in te gaan waar krakers zich verzetten. Via het dak gingen zij uiteindelijk naar binnen. Daar troffen de agenten vier krakers aan die hun armen hadden vastgeklonken aan buizen gevuld met beton. Zij werden met beton en al naar het cellencomplex gebracht.

“We hadden hier op gerekend,” zegt Schaap. Enkele dagen daarvoor hadden agenten ‘met platte pet’ al geprobeerd de krakers uit de woning te krijgen, maar zij werden verjaagd. Daarop rukte de ME uit met jaren tachtig arsenaal: een waterkanon, meerdere busjes, een hijskraan en –omdat het al van tevoren duidelijk was dat het uren zou gaan duren – een toilet/kantinewagen.

Sinds 2009 stond het pand leeg, in 2012 werd het pand gekraakt. Er woonden gedurende die jaren dertig mensen volgens kraakwebsite squat.net. De panden aan de rand van de Dapperbuurt, worden nu gesloopt. Eigenaar De Key wil er studentenpanden bouwen.