Nieuws

Vanaf 22 februari HEMA in de Eerste van Swindenstraat 

Onder protest van personeel en winkelpubliek, maakte de HEMA-vestiging op de Linneausstraat voorjaar 2020 na 90 jaar plaats voor een filiaal van de Jumbo. De sluiting was onderdeel van een overeenkomst tussen de beide bedrijven. In winkelcentrum Oostpoort heropende een aanzienlijk kleinere versie van het warenhuis en Watergraafsmeer kreeg een eigen HEMA op het Christiaan Huygensplein.

De nieuwe vestiging op de Eerste van Swindenstraat is het vijfde HEMA-filiaal in Oost, de winkelketen heeft ook vestigingen in de winkelcentra Brazilië en IJburg. Het pand waar voorheen de ING in zat heeft een oppervlakte van ongeveer 300 m². In het assortiment komen cadeau-, huishoud- en kantoor artikelen, textiel en voeding. De winkel krijgt geen horeca.

De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam is bijna honderd jaar geleden opgericht door Leo Meyer en Arthur Isaac. Op 4 november 1926 opent de eerste vestiging aan de Kalverstraat. De producten hadden eenheidsprijzen van 25 en 50 cent. Twee jaar later kwamen daar spullen van 10 cent, 75 cent en één gulden bij. De eenheidsprijzen verdwenen eind jaren ’40. In het volgende decennium is HEMA een van Nederlands eerste franchisebedrijven en vanaf 1969 worden ook producten duurder dan 100 gulden aangeboden.

Afgelopen decennia wisselde de HEMA meerdere keren van eigenaar. Het bedrijf werd hard geraakt door de coronacrisis en leed in 2020 een verlies van 215 miljoen euro. Het jaar daarop ontstond commotie toen bleek dat de overheid ondanks het vermogen van de eigenaar toch steun aan de Hema gaf. Veel Nederlanders waren daarop tegen. Later bleek dat het bedrijf het grootste gedeelte van de NOW-subsidie moet terugbetalen. Het door de coronacrisis geraakte bedrijf had veel minder omzetverlies gemaakt dan werd verwacht.
De HEMA werd bekend door de verkoop van rookworsten (sinds 1936), het in de voormalige DDR geproduceerde huismerk Reaktor en de jaarlijkse ontwerpwedstrijd voor studenten (vanaf 1985). In 1991 opende het eerste filiaal in België, later volgden Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en de Verenigde Arabische Emiraten. Momenteel heeft de HEMA in Nederland 733 winkels en het hoofdkantoor in Amsterdam.