Sport

TV Linnaeushof kreeg in coronatijd veel nieuwe leden: ‘Mensen hebben herontdekt hoe leuk tennis is’

Veel sportgelegenheden zijn gesloten of in het vrolijkste geval gedeeltelijk geopend. Zo niet de tennisverenigingen. Deze groeien sinds corona als kool en hebben nagenoeg allemaal wachtlijsten of ledenstops. Wie de Watergraafsmeer een beetje kent, weet dat daar stiekem een pareltje verscholen ligt: Tennisvereniging Linnaeushof. Drie hardcourtbanen op een pleintje, midden in een woonwijk. Een gematigd optimistische voorzitter Pieter Oldenhove vertelt hoe de club de coronatijd doorkomt.

“We zijn blij dat we kunnen tennissen. In het begin van corona moest onze accommodatie echt dicht. We hebben een slot op het hek gedaan om te voorkomen dat mensen zomaar zouden gaan tennissen. Later mocht de jeugd onder strenge voorwaarden weer beginnen, ouders mochten niet mee. We hebben een reserveringssysteem opgetuigd waarbij leden zich aanmelden via een app. Vervolgens konden volwassenen weer tennissen. Leuk was dat de nummer 21 van de wereld bij de vrouwen, Petra Martic (Kroatië, red.), bij ons trainde in voorbereiding op de US Open. Zij heeft een Nederlandse coach die haar met goede mannelijke tennissers liet sparren. Ook mooi: in januari kwamen veel jeugdleden tennissen. Ze mochten niet naar school en zagen hun vrienden daarom hier. Het was zes graden, maar ze kwamen gewoon. Muts op, handschoenen aan en lekker meppen.”

“Afgelopen najaar is er nog competitie gespeeld. Deze is na enkele weken afgebroken. De voorjaarscompetitie en alle toernooien waren al afgelast. De nieuwe voorjaarscompetitie zou 1 april 2021 beginnen maar is alweer uitgesteld tot 1 mei… En uiteraard is de kantine lange perioden dicht. Dubbelen mag ook niet, er mogen niet meer dan twee mensen op een tennisbaan. Dan schalen we af, tot het weer mag.”

Ondanks alles zijn er geen leden afgehaakt. Sterker: “We hebben een enorme ledenaanwas gehad. We hebben voor het eerst een wachtlijst. Ook de Tie-Breakers, een grotere club, kreeg zo belachelijk veel aanmeldingen dat ze gingen rondvragen of er elders nog plek was. Voor ons is het wel prettig, de situatie was wat minder stabiel en we hebben een tijdlang erg ons best moeten doen voor nieuwe leden.”

Over de toekomst van tennis: “Veel mensen zijn enthousiast geworden. Er was een dalende trend in tennis, die is nu doorbroken. Mensen hebben herontdekt hoe leuk tennis is, daar verwacht ik een positieve nasleep van. Er is veel leed op het ogenblik en het is wrang voor veel andere sporten. Wij proberen te doen wat kan om het leed in de samenleving te verzachten.”