Een kijkje achter de schermen

‘Trots dat we dagbesteding voor speciale groepen kunnen bieden’

Deze maand was er feest in Dagcentrum Kramat. Al 25 jaar komen daar dove en slechthorende ouderen uit de wijde omtrek bij elkaar om de dag fijn met elkaar door te brengen. “Hier spreken we hun taal, dat is ontzettend belangrijk.”

De hechte groep is bekend onder de naam IWEG: dagbesteding In Woord en Gebaar. ZGAO-bestuurder Pien de Jong sprak tijdens het jubileum: “Na 25 jaar is het dagcentrum met leuke activiteiten voor doven en slechthorenden nog steeds nodig, het biedt een plek van ontmoeting, verbinding en gezelligheid.”

Begeleiding van de IWEG-groepen gebeurt door Machiel, zelf doof, die communiceert in gebarentaal en kan liplezen. Dat geeft een veilig gevoel. Gezien en gehoord worden is voor deze groep ouderen in de maatschappij lastig, dan ligt eenzaamheid op de loer. “De dagbesteding is gericht op samenzijn, vertrouwdheid, eten en drinken, maar er wordt ook naar het nieuws gekeken en er worden dingen besproken waar je in het leven tegenaan loopt.”

Dagbesteding is er bij ZGAO voor veel meer mensen met verschillende achtergronden, vertelt coördinator Jelly. Zo zijn er Turkse groepen, Marokkaanse groepen en is er onder meer dagbesteding voor mensen met een creatieve inslag. “Ook blinde bezoekers voelen zich hier thuis en vinden hun weg in het vertrouwde dagcentrum. Het is een kwestie van even rekening mee houden.”

Jelly spreekt met veel liefde over haar werk en de bezoekers. Ze ziet dat ouderen uit de buurt nog weleens aarzelen om te komen, alsof ze de regie over hun leven niet willen verliezen. “Maar je bent juist vrij. Wil je een dagje niet? Dan kom je niet. Wat ook kan is een spelletje doen op afstand. Daarvoor gebruiken we de Compaan, een makkelijk te gebruiken tablet. Er is veel mogelijk, zo kun je hier ook dingen leren waar je moeite mee hebt. We denken mee over oplossingen om langer thuis te kunnen wonen.”

Dagbesteding wordt meestal betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Kom gerust eens langs om kennis te maken op een van onze locaties. Ook het Buurtteam kan helpen met het aanvragen van een indicatie die je hiervoor nodig hebt. Meer informatie over de vormen van dagbesteding bij ZGAO: 020 592 52 11.

Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 114.