Nieuws

Trappenhuis op Populierenweg verwoest door explosie na moord op drillrapper

In de vroege ochtend van 25 februari wordt de 26-jarige rapper Bigidagoe neergeschoten als hij een feest in Wespoort verlaat. Hij overlijdt in het ziekenhuis. Twee nachten later zijn drie zware explosies in de stad waarschijnlijk een reactie op de moord. In Oost is een appartement op de Populierenweg het doelwit.

Na de eerste explosie in Noord en een zoekactie zijn twee mannen van 23 en 28 aangehouden. Ze zaten in een auto die erg lijkt op het voertuig waarmee na de aanslag is gevlucht. Toch gaat rond drie uur ’s nachts op de Populierenweg een tweede explosief af. Net als in Noord staat met graffiti ‘war’ op de muur gespoten. Vier voordeuren zijn verwoest. De middag nadat Bigidagoe is neergeschoten deed de politie een inval bij een van de woningen. De derde explosie die volgens de politie waarschijnlijk in relatie staat tot de moord op de rapper is in Zuidoost. Hierbij raakt een gevel beschadigd.

De dag na de explosies, woensdag inmiddels, is op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle een 20-jarige Amsterdammer aangehouden die ervan wordt verdacht te hebben geschoten. De man had een vlucht naar Frans-Guyana geboekt. Hij verzet zich niet tegen zijn overlevering aan de Nederlandse justitie. In een verklaring zegt de advocaat van de verdachte te hopen dat er door zijn aanhouding een eind is gekomen aan het geweld. De familie van de aangehouden persoon betreurt het enorm dat een jonge Amsterdammer op dergelijke wijze is omgekomen.

Terwijl een buurtbewoner ’s middags vuil in de nabijgelegen container stort, kijkt hij verbouwereerd naar het beschadigde pand op de Populierenweg. Hier zou familie van de vermoedelijke schutter wonen. Alle ramen in het trappenhuis zijn dichtgetimmerd. ‘Ik woon vlakbij. Die klap was zo verschrikkelijk hard. Ik was meteen klaarwakker, dacht eerst aan een gasexplosie. Op dit moment vind ik het moeilijk mij hier veilig te voelen.’ Hij weet wie de persoon is aan wie de explosie was gericht, kent hem alleen als buurtbewoner. ‘We hebben onze zorg over de situatie al meerdere keren aan de politie geuit. Totdat alle betrokkenen zijn aangehouden vrees ik dat het geweld zal doorgaan.’ De politie en burgemeester Halsema delen zijn zorg dat de recente gebeurtenissen (veel) meer geweld uitlokken. Halsema kondigde aan waar nodig maatregelen te nemen.

Waarschijnlijk zijn de moordaanslag en explosies het gevolg van een lang lopend conflict tussen twee rapgroepen uit Zuidoost. Leden van beide partijen worden verdacht van drugshandel en zijn betrokken geweest bij vuurwapenbezit en zwaar geweld. Over en weer beledigen, bestelen en mishandelen de groepen elkaar. Zomer 2020 raakt Bigidagoe zwaargewond als hij in de Rivierenbuurt wordt beschoten. Een paar dagen later ligt de woning van zijn moeder onder vuur. Na zijn herstel neemt Bigadoe een nummer op over de gebeurtenissen. Eind december 2020 is er een steekpartij bij een op dat moment drukbezochte supermarkt op de Helmholtzstraat in Watergraafsmeer. Een 18-jarige jongen raakt zwaargewond. Aanleiding voor dit geweld is een strijd tussen andere rapgroepen uit Zuidoost. Het Openbaar Ministerie eist celstraffen en jeugd-tbs tegen een 17-jarige jongen en twee mannen van 18 en 19. Najaar 2022 wordt Bigadoe gearresteerd op verdenking van ontvoering van een rivaliserende rapper. Ruim een jaar later eist het Openbaar Ministerie vier jaar cel. De rechter zou over deze zaak begin maart uitspraak doen.
Oost is afgelopen jaren meerdere keren opgeschrikt door explosies in – in willekeurige volgorde – de Transvaalbuurt, Czaar Peterstraat, Insulindeweg, Eef Kamerbeekstraat, Galjootstraat, Boeroestraat en het Piet Zwarthof. Afgelopen najaar waren er twee aanslagen op de Molukkenstraat. Of dit geweld te maken heeft met de vete tussen de rapgroepen is niet
bekend. Agelopen week waren nog twee explosies in Noord en Zuidoost. Volgens de politie staan deze incidenten los van de andere explosies.