Kijk op de wijk

Tosca (13): “Een cultuurtje bij Youthside”

Tosca (13) zit nog een beetje bij te komen. Ze is net terug van een midweekje Ardennen met school. Wat superleuk was, maar ook wel even doorbijten. Ga maar na. Meer dan honderd eerstejaars en dagen vol survivalactiviteiten. “Een hoop lol, maar weinig slaap.” Op het IJburg College maakte ze wel meteen vriendinnen. “Eentje woont er dichtbij, op IJburg. Een ander woont in Ransdorp.”

Bijna een jaar woont Tosca nu op Haveneiland Oost. Haar ouders wilden na vijftien jaar in de stad wel eens wat anders. “Bovendien,” zegt Tosca, “hadden we er helemaal geen leuke buren. Ze waren wat ouder en mijn broertje en ik waren de enige kinderen. Dan raad je het zeker al… ze zeurden over geluid. Nu wonen we in een leuke buurt, met juist kleine kinderen op wie ik kan passen.”

De gebouwen – ‘allemaal nieuwbouw’ – zijn over het algemeen best mooi op IJburg. Ze komt graag in het Diemerpark en in het Theo van Goghpark. Wat er niet leuk is? “Dat er geen echt centrum is. Met bijvoorbeeld kledingzaakjes. Er komt toch nog zoiets als een winkelcentrumeiland?” Centrumeiland. “Ja, precies. Maar dan woon ik allang op mezelf. Nou ja. Niet dat ik zó van winkelen hou. Zo’n meisje ben ik ook weer niet.”

Als de mensen vroeger aan Tosca vroegen wat ze later wilde worden, antwoordde ze fotograaf of dokter. En nu? “Geen idee.” Naast vioolspelen, wat ze sinds haar zevende doet, heeft ze één allergrootste hobby: toneelspelen. Ze doet dat op zaterdagochtend bij een jeugdtheaterschool in de stad. “Zo leuk. Even uit jezelf, en je energie steken in een andere rol.”

Die energie wilde ze ook wel steken in een jongerencentrum op IJburg. Met een vriendin ging ze naar de gemeente om hun plan toe te lichten. “Ze zeiden: er is al een jongerencentrum Youthside. Ga daar maar eens kijken.” Dat deden ze, maar het viel een beetje tegen. “Er was zo’n cultuurtje. Het was een gesloten groep. Weet je, Youthside wil graag dat kinderen zelf dingen organiseren. Dat is een leuk motto. Wij hadden een idee – een beachparty voor jongeren op IJburg – waar de beheerder ook wel naar luisterde. Maar we voelden gewoon dat we er niet echt bij hoorden. Van die party komt het dus nog even niet. Het is jammer, maar we geven nog niet op.”

Door Linda van den Dobbelsteen

Foto:
Tosca (lievelingskleur: lichtgroen) op het terras van Blijburg. Ze komt er graag. “Het is er gezellig, het strand is fijn, en het ligt maar 3 minuten lopen van mijn huis.”