Nieuws

Toneelgroep brengt Warenar op het Muiderslot

Het toneelstuk Warenar is van P.C. Hooft (1581–1647), de beroemde schrijver naar wie de chicste winkelstraat van Nederland is vernoemd. En hoe toepasselijk, in Warenar draait alles om een pot met goud. Het stuk wordt gespeeld op de binnenplaats van het Muiderslot, waar P.C. Hooft zelf gewoond heeft. Sterker nog, waarschijnlijk keek hij vanuit zijn werkkamer uit over diezelfde binnenplaats.

Waarom moet je gaan kijken?
Omdat het stuk bijzonder geestig is. Hooft reeg in 1609 de ene grap na de andere aaneen. Iets waar menig satirisch programma van tegenwoordig nog een puntje aan kan zuigen. Bovendien moet het slot, zo rond zonsondergang, toch wel een van de mooiste plekjes van Nederland zijn. En ook niet onbelangrijk, er wordt goed gespeeld door zes acteurs, die dat bovendien ook nog in het Middelnederlands doen.
Middelnederlands? Dus de tekst is oersaai en niet te volgen?
Nee hoor, de eerste vijf minuten is het misschien even wennen, maar daarna werkt het taalgebruik juist op de lachspieren. Het hart van Warenar ‘trilt as ien Joffers hondje’ en ‘verkragt’ werd vroeger dan wel iets anders gespeld, maar de betekenis van dit woord is onveranderd.

Theatergroep De Kale speelt Warenar
Muiderslot, Herengracht 1, Muiden
7 en 8 juli, 20.30 uur (de voorstelling duurt circa 90 minuten).
Kijk voor kaartverkoop en meer informatie op www.dekale.nl.