Nieuws

Tom de Jong en Willem Pleiter in het Ramses Shaffy Huis

Acteur en zanger Tom de Jong en pianist Willem Pleiter ontmoetten elkaar afgelopen najaar en maken samen muziek. Aanvankelijk lag de focus op klassiekers van Ramses Shaffy, Robert Long en Frank Boeijen. Zondag 17 september spelen ze vanaf 15.00 uur in het Ramses Shaffy Huis nieuw gecomponeerde songs, waarvan Tom de teksten schreef.

Al meer dan 35 jaar acteert de Tom de Jong in toneelstukken, films en tv-series. Van 1991 tot 1994 verscheen hij als Roelant Brouwer in Nederlands tot nu toe best beken dramaserie Medisch Centrum West. Vijf jaar geleden had Tom met het spelen van de meedogenloze generaal De Witt een van de hoofdrollen in de alom geprezen historische HBO-dramaserie Grisse.

Zolang Tom zich heugt heeft hij een grote passie voor muziek. Hij zong in new wave- en rockbands en andere popgroepen. Door de jaren heen schreef hij een arsenaal aan songteksten, met in zijn achterhoofd het idee daar op een dag iets mee te doen. Opvallende titels zijn Lied Van De Ouder Wordende Man en Ik Zou Wel In een Lied Willen Wonen. Door zijn vriendschap met de legendarische chansonnier Ramses Shaffy ging Tom ook in het Nederlands zingen.

Willem Pleiter is klassiek geschoold in de jazz. Muziek uit de jaren 50 en 60 is het zwaartepunt van zijn opleiding. Na twee jaar conservatorium voelt hij zich te beperkt in zijn eigen ideeën en is hij bezorgd dat het voltooien van zijn opleiding hem geen garantie geeft van de muziek te kunnen leven. Tegenwoordig is hij computerprogrammeur en houdt hij zich bezig met de implementatie van kunstmatige intelligentie. Belangrijk in de samenwerking tussen Tom en Willem is dat ze elkaar goed aanvoelen, waardoor ideeën en songs ontstaan. Na de voorstelling in het Ramses Shaffy Huis treedt het tweetal op 14 en 15 oktober op in het Betty Asfaltcomplex.

Het Ramses Shaffy Huis is een uniek woon- en werkproject van oudere- en jonge kunstenaars. De sociëteit, atria en promenades in het gebouw worden gebruikt voor exposities, muzikale avonden en creatieve activiteiten.

Meer info: tomdejong.net

Foto: David Meijer