Nieuws

TKRAMREPUS is een buurtwinkel voor wie het nodig heeft

Om armoede en voedselverspilling tegen te gaan, geeft ‘omgekeerde supermarkt’ TKRAMREPUS in samenwerking met de voedselbank ingezamelde producten weg. Houders van een stadspas kunnen een keer per week boodschappen doen. Doel is betrokkenheid, verbinding en bewustzijn in de buurt te creëren. 

Op het oog ziet de supermarkt in de Czaar Peterstraat eruit als een buurtkruidenier zoals elke volksbuurt die vroeger had. Blikjes, pakjes en potten, overzichtelijk in stellingen opgesteld, vullen de wand. TKRAMREPUS biedt ook producten aan die een gat slaan in een laag budget, zoals luiers, melkpoeder voor baby’s en verzorgingsproducten. 
Een buurtbewoner is blij dat ze hier wekelijks zes producten mag uitkiezen. “Ik heb 170 euro per maand te besteden, dan is echt alle hulp welkom.” 

Huseyin (25) studeert bedrijfseconomie. Voor zijn stage is hij twee maanden lang manager in de winkel. Daan en Laurens (beiden 19) volgen dezelfde opleiding en helpen Huseyin een week mee voor hun studieproject. “We zijn laagdrempeliger dan de voedselbank. Wie net te veel te besteden heeft om daar recht op te hebben, kan wel bij ons terecht. Mensen vallen zo minder snel tussen wal en schip.” Tijdens zijn stage onderzoekt Huseyin wat beter kan. Daarna brengt hij een advies uit. “Omdat we donaties van lokale bedrijven, instellingen en grote ondernemingen ontvangen, hebben we per saldo genoeg producten. De levering daarvan is onregelmatig, waardoor we soms te weinig voorraad hebben. Toen dat onlangs zo was, kregen we net op tijd een grote donatie. Voor een meer regelmatige aanlevering van levensmiddelen zijn meer donateurs nodig. Om die te bereiken, is het zaak meer bekendheid te werven. Zo hopen we nog meer Amsterdammers te bereiken.”

Behalve winkel is TKRAMREPUS ook een soort buurthuis, waar mensen koffiedrinken en een beroep kunnen doen op financiële coaching. De unieke winkel is elke dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur geopend. 

Voor donaties, klant worden of meehelpen bij TKRAMREPUS, zie hier.