Nieuws

Tips voor een groener Oost: zet een waterschaal neer

Met een waterschaal in de tuin of op je terras valt er buiten altijd iets te kijken. De hele dag door strijken er vogels neer om te drinken of om – met veel gespetter en soms zelfs in groepjes – een bad te nemen. 

Er viel dit voorjaar zo weinig regen dat het gras in de parken geel werd en de plantsoenen besproeid moesten worden. Zo’n droogte, en dan moet de zomer nog beginnen… Voor de vogels in de stad is het dan moeilijk om water te vinden. Je kunt ze helpen door een kleine waterplaats voor ze in te richten. Na een verfrissend bad is hun verenkleed weer helemaal schoon. En tijdens de poetsbeurt die erop volgt maken vogels hun veren ook weer waterafstotend. 

Je hebt vast wel iets in huis dat als vogelbad kan dienen. Een platte schaal of schotel, een grote steen waar water op blijft staan, de deksel van een vuilnisbak… op internet zijn allerlei leuke ideeën te vinden. Gewoon uitproberen, je merkt vanzelf wel of je bad in de smaak valt. En anders zijn er bij het tuincentrum speciale waterschotels voor vogels te koop. Neem in elk geval iets dat makkelijk schoon te maken is, want het is goed om dat geregeld te doen. 

Het water mag niet te diep zijn, anders komt er niemand badderen. Leg een steen of wat kiezels in de schotel, dat geeft de vogels grip en zorgt ervoor dat ook insecten veilig kunnen drinken. Plaats de waterschaal in de buurt van een boom of struik als dat lukt. Bij dreigend gevaar kunnen de vogels zich dan snel in veiligheid brengen. Zorg er in elk geval voor dat de waterplaats vanuit huis goed te zien is, want vogel-tv verveelt nooit!

Hier nog veel meer tips.