Nieuws

Tips voor een groener Oost: Zelf vetbollen maken

Vetbollen kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar ze zijn ook makkelijk zelf te maken. Je helpt er de vogels mee, en het is nog leuk om te doen ook. Vooral in de stad hebben kleine vogels in de winter moeite om voldoende voedsel te vinden, en op koude nachten verbranden ze soms wel tien procent van hun lichaamsvet om warm te blijven. 

Haal bij de supermarkt een pak ossewit (rundvet) en koop een zadenmengsel voor tuinvogels. Leg een bolletje touw en een schaar klaar. In elke keuken zijn wel leuke vormen te vinden waarin je het vet kunt laten stollen: glazen theemokken, cupcakevormen, papieren bekertjes of lege pindakaaspotten. En anders kun je bij het tuincentrum een handige vetblokhouder of houten pindakaaspothouder kopen. 

Smelt in een pannetje op laag vuur een of twee blokken vet. Haal de pan van het vuur, laat het vet even afkoelen en schenk er dan voorzichtig een flinke hoeveelheid van het zadenmengsel bij. Verdeel de brij over de vormen die je hebt klaargezet. Steek in de potten, kopjes en mokken een (eet)stokje, en druk in de andere vormen een touwlusje. Na een uur is het vet gestold. Je hebt nu een aardig voorraadje, te veel om in één keer op te hangen. Bewaar het vet op een koele plek of in de vriezer. 

Hang het vogelvet in je tuin of op het balkon en wacht af… het duurt niet lang voor de eerste koolmees zich aandient! 

Foto: Catherine Smit