Sport

Tigers vieren hun 60e verjaardag met tweede ruime zege op Capitals

In een stampvolle en feestelijke Jaap Edenhal bliezen de in galashirts gehulde Tigers zaterdag 60 kaarsjes uit. Speaker Sander Kan maakte precies veertig jaar geleden kennis met Amsterdams trots en keerde eenmalig terug in de bench om de rematch tegen de OG Capitals aan elkaar te praten. Drie weken geleden won Amsterdams eerste team in Leeuwarden met 1-8 van de huidige nummer drie op de lijst.

De aanvankelijk gelijk opgaande ijsstrijd verplaatst zich na tien minuten steeds meer naar het thuisvak van de Capitals, waar de in een hoog tempo spelende Tigers gaandeweg meer terrein winnen. De voorzet van Stef Overweg geeft Billy Grapperhaus genoeg ruimte om langs de Leeuwarder goalie te schieten, 1-0. Negen seconden later, terwijl Kan de Amsterdamse voorsprong omroept, drukt Alexandar Makarin met hulp van Conghaile Malachy opnieuw een Amsterdams stempel in de goal van de tegenpartij, 2-0. De Capitals trekken alles uit de kast om meer schade te voorkomen. Tot de tweede periode slagen ze daarin.

Tijdens de rust stapt een oude bekende van de Amsterdamse ijshockeyclub op het ijs. Wildy, de als tijger verklede en in Tiger-outfit gestoken schaatser deelt presentjes uit die hij naar het publiek gooit. Wie jarig is, trakteert. Wie onder Wildy’s tijgermasker schuilt, blijft geheim.

Hoewel Leeuwarden vaker met een man meer speelt, is het team ontwricht door de recente ontwikkelingen. Goals blijven uit. Omdat het verzet van de gasten sneller breekt dan verwacht, is de wedstrijd wellicht minder spannend dan gehoopt. Wel hebben de Tigers gelegenheid te laten zien dat ze ook met een gewijzigde opstelling van spelers op volle kracht draaien. 

Amsterdam voert de druk op. Tobias Kathan en Donny Pohlman treffen voorbereidingen en Rocco van Hoorn geeft de derde dreun, 3-0. Een minuut later maken Samu Poutanen en opnieuw Tobias Kathan het ijs vrij en komt de klap van Alexander Karol, 4-0. Tijdens hun vierde powerplay zien de Capitals kans om terug te slaan met een tegengoal, 4-1. De Tigers reageren een halve minuut voor de tweede onderbreking met nogmaals een raak schot van Alexander Karol, die bijstand kreeg Samu Poutanen. Zetten herhalen zich, als Kan de vijfde goal aankondigt, schiet Amsterdam voor de zesde keer prijs. Stijn Knoop en Stef Overweg doen het voorwerk, de eindproductie is van Luca van der Genugten.

Beide teams schakelen in de derde periode over naar een lagere versnelling. De Tigers hebben hun doel bereikt, Leeuwarden mist de capaciteit om nog aan de bak te komen. Tijdens een Amsterdamse powerplay geven Alberts Kirsons en Nijs Hille aan en pakt Samu Poutanen uit, 7-1. Als Amsterdam wederom in de meerderheid is, trekken Kirsons en Tobias Kathan het thuisvak van de gasten in, waar Alexander Karol het spel overneemt: 8-1. Kort voor het eindsignaal geven Stef Overweg en Samu Poutanen hun derde assist van de avond en is Karols vierde rake schot de genadeklap voor de Capitals, 9-1.

Na de wedstrijd verplaatste de avond zich naar de nieuwe panoramazaal van het naastgelegen Café Jaap, waar tijdens een afterparty het 60-jarig bestaan van de club en de ruime zege werden gevierd. De Tigers spelen in december nog een keer in Breda. Zaterdag 6 januari openen ze het nieuwe jaar met een thuiswedstrijd tegen de Utrecht Dragons. 

Foto Yolanda Simarro