Sport

Tigers schakelen Lions uit

Na de glansrijke 14-2 overwinning op Geleen troffen de Tigers zaterdag in de eerste wedstrijd van de kwartfinales een tegenstander van groter kaliber. Als winnaar van de reguliere competitie nam Amsterdam het thuis op tegen de Dordrecht Lions, die achtste werden en zo een laatste plek in de play-offs veroverden.

Terwijl de Lions zich met man en macht verdedigen tegen de Amsterdamse druk, zoeken de Tigers hun weg naar de Dordtse goal. Eén van hen zit op de strafbank als Tobias Kathan met hulp van Samu Poutanen de Tigers op voorsprong zet, 1-0. Amsterdam grijpt stevig in bij een Dordtse aanval in het doelgebied en betaalt daarvoor de hoofdprijs, het penaltyshot voor de Lions is raak, 1-1. Het tweede punt voor Amsterdam valt tijdens een powerplay. Alberts Kirsons geeft aan, Samu Poutanen slaat toe, 2-1.

Dordrecht kijkt na de eerste pauze de kunst af van de Tigers en scoort ook als het met een man minder speelt, 2-2. De derde en vierde goal voor Amsterdam vallen opnieuw tijdens powerplays. Michael Mackie Kwist en Alberts Kirsons bestormen de Liongoal en dragen daar de zaken over aan Calvin Pohlman, 3-2. Een krappe twee minuten later krijgt Mackie Kwist de puck toegespeeld van Lance van Duin en rondt succesvol af, 4-2. Vijf minuten later geeft hij de beslissende pass aan Alberts Kirsons, die afrekent met de Lion-verdediging: 5-2. Het Dordts verzet lijkt gebroken tot twee oudgedienden van het Tigerteam tegelijkertijd op de strafbank zitten wegens tripping en boarding. De drie overgebleven ploeggenoten verweren zich kranig, de tegenstanders pakken hun kans om te scoren, 5-3.

De derde periode is volledig in handen van de Tigers. Tijdens de zevende Amsterdamse powerplay treffen Alberts Kirsons en Michael Mackie Kwist de voorbereidingen en klaart Stef Overweg de klus, 6-3. Door een soloactie  van Rocco van Hoorn loopt de teller nog verder uit, 7-3. Samu Poutanen zet met assists van Alberts Kirsons en Alexander Karol de trend voort, 8-3. In de laatste fase van het spel bepalen de voorzet van Nijs Hille en het doelschot van Billy Grapperhaus nogmaals de Amsterdamse toon: 9-3. Deze stand is eveneens het slotakkoord. 

De tweede etappe in Dordrecht blijkt louter een formaliteit. Tijdens een powerplay opent Calvin Pohlman de avond na een pass van Stef Overweg. De volgende rake schoten zijn van Ryan Kölgen en Donny Pohlman, die hierin worden bijgestaan door Lance van Duin, Alexandar Makarin en Rocco van Hoorn. De strijdvaardige, maar kansloze Lions leiden met tijdstraffen. Ze schuiven zes keer aan op strafbank, die van Amsterdam blijft tot de 27e minuut leeg. 

Na de rust zet Alberts Kirsons met JimVorster als aangever de ingeslagen weg voort, 0-4. Alexander Makarin noteert het vijfde punt. De Lions brullen nog, hetzij tevergeefs. Kort voor de tweede onderbreking verandert de situatie drastisch voor het team. Twee spelers moeten wegens forse overtredingen het veld verlaten. Dordrecht blijft met drie man over en incasseert na voorzetten van, Billy Grapperhaus, Michael Mackie Kwist en Stef Overweg drie rake doelschoten van Alexander Karol en Lance van Duin. Laatstgenoemde neemt het zevende en aan het begin van de derde periode achtste punt voor zijn rekening. 

Beide teams zijn compleet als Tobias Kathan en Nijs Hille de weg naar de goal vrijmaken voor Samu Poutanen, 0-9. De uit een assist van Billy Grapperhaus volgende nummer 10 valt tijdens de laatste Amsterdamse powerplay van de avond en is eveneens de hattrick van Lance van Duin. Nadat Nijs Hille de puck in de 57e minuut van Alberts Kirsons in ontvangst neemt, laat hij het doek definitief vallen voor de Lions, 0-11.

De Tigers namen in de eerste wedstrijd de tijd om hun koers te bepalen en regeerden daarna twee avonden met ijzeren vuist.  Door de dubbele winst op Dordrecht, vervalt de derde wedstrijd in de kwartfinale en heeft Amsterdam een kleine week rust. Utrecht en Zoetermeer spelen wél een derde partij om te bepalen wie komend in de halve finale tegenover de Tigers staan. De andere halve finale is tussen Leeuwarden en Nijmegen.

Foto Yolanda Simarro