Sport

Tigers lopen de boot net mis

De Tigers en de Zoetermeer Panters speelden vrijdag in het Silverdome de eerste eredivisiewedstrijd van het reguliere seizoen. Zoetermeer verruilde dit jaar de BeNe-League voor de eredivisie. Amsterdam zette deze stap al in 2019. In het verleden hadden de aan elkaar gewaagde teams een middenpositie in de competitie. Beide ploegen verwachten hoog te eindigen in de eredivisie

In een gelijk opgaande strijd verliezen de Panters als eerste een man wegens hooking, ze maken ook het eerste punt van de avond. De meegereisde Amsterdamse aanhang laat zich horen. Precies een minuut later scoort Calvin Pohlman de gelijkmaker. In de volgende powerplays voor de gasten heeft Amsterdam geen overwicht. Als het team in de minderheid is, slaat Zoetermeer voor de tweede keer toe. Kort voor de onderbreking is de situatie omgekeerd en maakt nieuwkomer Albert Kirsons de stand gelijk voor de Tigers, 2-2.

De tweede periode begint met een serie aanvallen op de Amsterdamse goal, waarvan de derde Zoetermeer op voorsprong zet, 3-2. De Tigers hebben last van Panteraanvallen vanuit het centrum en incasseren ruim drie minuten later tijdens een powerplay voor de thuisploeg de vierde tegenslag. Nog een minor penalty brengt Amsterdam verder in het nauw, al blijft door het uitstekende keepwerk van Jaimy Missler verdere schade uit. Calvin Pohlman voorkomt met crosschecking een vijfde tegenpunt. Ook zonder hem houden de Tigers stand tegen het overwicht van Zoetermeer. Na een opstootje is Amsterdam in de meerderheid en werkt nieuwkomer Samu Poutanen een deel van de schade weg, 4-3. De laatste minuten voor de tweede rust blijven de strafbanken van beide ploegen leeg.

Na terugkeer op het ijs opent Zoetermeer opnieuw de aanval. Amsterdam beraamt zich op een antwoord en delft in de 52e minuut nogmaals het onderspit. Dat de wedstrijd lijkt gespeeld is schone schijn. Tobias Kathan slaat binnen 20 seconden terug met de 5-4 en houdt daarmee alle opties open. De Tigers trekken de wedstrijd meer naar zich toe en voeren een tegenoffensief dat niet door de Panterverdediging heen komt. Het team waagt het er in de laatste minuut op de goalie te wisselen voor een speler en lijkt met zes tegen vier verder te gaan als een Panter wegens charching van het veld wordt gestuurd. Dan blijkt dat ook Nijs Hille op de strafbank moet aanschuiven en gaat de strijd door met vijf tegen vier man. Ondanks grote druk en op de valreep een bijna goal missen de Tigers de boot in de resterende speeltijd. Hun vuurdoop van het seizoen eindigt met 5-4.

De Tigers spelen zaterdag 30 september in de Jaap Edenhal hun eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen de Dordrecht Lions.