Nieuws

Thijs Reuten over Oost, het snelst groeiende stadsdeel van Amsterdam

Wonen in Oost. Een belangrijke portefeuille voor Thijs Reuten, bestuurder van het snelst groeiende stadsdeel van Amsterdam. Hij gaat niet alleen over wonen, ook over bouwen, en dat is minstens zo belangrijk. Thijs Reuten, bewogen en gemotiveerd. Hieronder laten wij hem aan het woord.

Wat betekent dat voor je, wonen in Oost?
“Ik hou van Oost en woon er met ontzettend veel plezier. Met vijf zeer verschillende wijken is Oost een staalkaart van wat Amsterdam te bieden heeft. Vrijwel alle soorten woningen vind je hier en veel mensen voelen zich er thuis. Variatie en sfeer, dat is Oost.”

Wat maakt Oost dan zo aantrekkelijk?
“Mensen willen graag veilig wonen in een prettige, gevarieerde buurt, waar plaats is voor iedereen. Daar zorgen we voor. Daar horen ook schone straten, goede scholen, sportvoorzieningen, aantrekkelijke winkelgebieden en voorzieningen bij. En Oost heeft ook nog prachtige parken en veel water. Dat maakt dit stadsdeel populair.
Amsterdam als geheel staat er goed voor. Toch zijn er ook in Oost mensen met wie het niet zo goed gaat en die niet profiteren van wat de stad te bieden heeft. Daar maken we ons ook druk om. Ik wil wonen in een stad waar je ook kansen hebt als je minder geluk hebt gehad.
Om de stad aantrekkelijk en mooi te houden wordt er hard gewerkt aan renovatie en het aanpakken van achterstallig onderhoud. Als portefeuillehouder blijf ik mij inzetten voor een woningvoorraad die past bij de vraag van vandaag, maar die ook rekening houdt met de toekomst.”

Hoe weet je wat de mensen willen?
“Als stadsdeelbestuurder probeer ik uiteraard goed aanspreekbaar te zijn. Met een spreekuur, maar ook door vaak in de buurt te zijn, projecten te bezoeken en bij mensen langs te gaan. Dat doe ik niet alleen, dat doen de andere leden van het algemeen bestuur van Oost en de gebiedsmanagers ook. We weten daarom dat het op IJburg anders werkt dan in de Indische Buurt. Niet beter of leuker, maar anders. Iedere buurt heeft zijn eigen behoeften, in iedere buurt werkt het anders. Wij proberen daarbij aan te sluiten. Dat is maatwerk. Natuurlijk kun je niet iedereen 100% tevreden stellen, het blijft altijd zoeken naar de balans. Maar samen komen we een heel eind.”

Waar gaat u aan werken, de komende tijd?
“Het allerbelangrijkste is bouwen, bouwen, bouwen. De druk op de woningmarkt is zo groot. De prijzen stijgen weer en door de schaarste wordt het in alle prijsklassen moeilijker om een woning te vinden. Daarom moeten we blijven werken aan een goed en gevarieerd woningaanbod, zodat meer mensen een plek kunnen vinden in de stad. We moeten ook in hogere dichtheden bouwen. Meer woningen op een kleiner oppervlak, om het groen in en om de stad te sparen. Dat zorgt meteen ook voor draagvlak onder goede voorzieningen, winkels en scholen.
We moeten creatief en innovatief denken. We werken allang niet meer alleen samen met de woningcorporaties. Ik zoek mensen en bedrijven die meer willen dan alleen maar stenen stapelen, die creatief meedenken over oplossingen.”

Er zal dus in Oost nog veel gebouwd worden, de komende jaren?
“Dat kun je wel zeggen, ja. En dat terwijl de woningproductie in Oost de laatste jaren al de hoogste was van heel Amsterdam.”

Genoeg te doen dus, voor Thijs Reuten?
“Genoeg te doen!”

Thijs Reuten?
Thijs Reuten (1974, Bussum) is sinds de verkiezingen in maart 2014 lid van de PvdA-fractie in het algemeen bestuur van de Bestuurscommissie Stadsdeel Oost in Amsterdam. Als lid van het Dagelijks bestuur heeft hij wonen, gebouwbeheer, economie, sport en diversiteit en discriminatie in zijn portefeuille.
Reuten studeerde internationale betrekkingen aan de UvA, was achtereenvolgens lid van Stadsdeelraad Zuideramstel en van de gemeenteraad Amsterdam, en werkte enige tijd als politiek assistent bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2010 werd hij wethouder in stadsdeel Oost met onder andere de portefeuille Wonen en Bouwen.

Dit verhaal is onderdeel van de woonspecial Leef!