Kunst en Cultuur in Oost

Tentoonstelling over de digitale sporen die je nalaat

Als jong knulletje had ik een fascinatie voor grote zeeën en verre reizen. Internet bestond nog niet en mijn belangrijkste bron was mijn moeder. Zij vertelde mij over de spannende avonturen die oom Cees beleefde op de Grote Vaart. Als ik meer wilde weten moest ik naar de bieb. Een bezoek aan het Scheepvaartmuseum was het summum. Temeer omdat je vanaf daar een glimp kon opvangen van het Marine Etablissement Amsterdam.

Het hermetisch afgesloten terrein met de grote, grijze fregatten voedde telkens mijn nieuwsgierigheid. Als we met de trein richting het oosten trokken zat ik met mijn neus tegen het raampje gedrukt. Wat gebeurde daar toch allemaal in dat mysterieuze gebied? Wonen ze daar ook? Waar gaan ze straks heen? Het ommuurde gebied leek een onneembare vesting, maar sinds 2015 is een groot deel van het Marineterrein vrij toegankelijk. 

Op het Marineterrein zijn voornamelijk organisaties gevestigd die zich bezighouden met innovatie en verbetering van de stedelijke omgeving. Wetenschap, onderwijs, ondernemerschap, kunst en cultuur komen hier op ongedwongen en multidisciplinaire manier bij elkaar. Eén van die organisaties is NEMO. Het Science Museum heeft hier met de Studio een extra locatie met een programmering voor volwassenen.

De Studio presenteert momenteel Bits of You. Een zestal opstellingen maakt de bezoeker bewust van de digitale sporen die hij nalaat. De tentoonstelling is interactief en al liggend, turend, bladerend en klikkend komt de bezoeker erachter dat we met zijn allen een enorme digitale gegevensberg creëren. Het zijn de algoritmes waarmee vervolgens het kwaad kan geschieden. Of het juiste. Want naast het misbruik dat er gemaakt kan worden, zijn er ook veel gemakken en voordelen.

Het is aan de bezoeker te beslissen wat hij er zelf van vindt. Ik twijfel. Vroeger kostte het me best wat moeite om de wereld vanaf mijn kamertje te ontdekken. Tegenwoordig weet je binnen een paar klikken alles van de wereld. Maar de wereld ook van jou. Ik mis mijn Grote Bosatlas.

Foto: Bezoekers bekijken de onderbroek waarmee burgemeester Bart de Wever van Antwerpen per ongeluk op een livestream verscheen. Het beeld zal nooit meer verdwijnen. 
Afbeelding DigiDaan (NEMO)