Nieuws

Tegels wippen voor het klimaat én het Nederlands Kampioenschap: Samantha heeft nu weer vlinders en bijen in haar tuin

Betegelde tuinen zijn met de klimaatverandering niet handig: het regenwater kan de grond niet in en daardoor raken riolen overbelast. Samantha Joan Schut (38) haalde afgelopen zomer de tegels uit haar tuin op Wittenburgereiland. 

De gemeente stimuleert inwoners van de stad tegels te verwijderen en te vervangen door planten of bomen. Samantha’s tuin werd geselecteerd voor het project ‘Tegels eruit, groen erin’. Een tuinarchitect maakte gratis een ontwerp voor haar tuin en ze kreeg tuinaarde en houtsnippers geleverd. 

In haar straat is Samantha één van de weinigen met een tuin: een afgezet stuk stoep. Tot voor kort stond dit stukje vol met planten in potten, het waren er zoveel dat ze er nauwelijks nog doorheen kon. Daar kwam deze zomer verandering in: nu staan de meeste planten in de volle grond. Alleen op het stukje dat betegeld is gebleven staan nog potten. Een koolwitje fladdert over het groen heen. “Je ziet het, vlinders komen er ook op af,” zegt Samantha trots. 

Nadat Tuincentrum Osdorp tuinaarde en houtsnippers had gebracht, ging Samantha op een maandagochtend inkopen doen op de plantenmarkt op het Amstelveld. Geraniums, wijst ze aan, heide, en drie soorten dahlia’s die mooi bloeien. De paarsblauwe klokjes die campanula heten, de oranje Indische kers, een vlinderstruik, kattenkruid, afrikaantjes, passieflora, een vijgenboom en blauwe regen. Ze wilde van de tegels af omdat die het tuintje heel heet maakten in de zomer. “Ik merkte direct het verschil,” zegt Samantha. Ook had ze last van regenwater dat bleef staan. 

Samantha ging speciaal naar de plantenmarkt op het Amstelveld omdat het aanbod daar biologisch is. Ook lette ze erop dat de planten nuttig zijn voor insecten. “We moeten ervoor zorgen dat vlinders en bijen weer terugkomen. Vroeger was ik nog niet goed op de hoogte en kocht ik weleens planten bij de Praxis, maar daar zag ik dan dooie bijtjes naast liggen. Daar koop je ze niet voor…”

Met de verwijderde tegels deed Samantha mee aan het NK Tegelwippen: ze voerde de 48 tegels die ze had ‘gewipt’ in op de website, waardoor ze bij de Amsterdamse score werden opgeteld. “Vorig jaar streed Amsterdam tegen Rotterdam, en ik wilde echt dat Amsterdam zou winnen,” vertelt Samantha. “Dit jaar strijdt Amsterdam tegen meer steden.”