Sport

Tamme Tigers temmen koud vuur Dragons

De Tigers sloten half december de thuiswedstrijden in 2023 af met een ruime zege op Leeuwarden en hun 60e verjaardagsfeest. Vlak voor kerst bliezen ze in Breda de Yeti’s omver. Zaterdag keerde de koploper van de competitie vol met goede voornemens terug op het ijs in de Jaap Edenhal. De Utrecht Dragons waren de eerste gasten van 2024.

Voor de puckdrop van alle ijshockeywedstrijden in het eerste weekend van januari wordt een minuut stilte gehouden om de tragische dood van Bert Suurd te herdenken. Volgens justitie is de doodsoorzaak van de vrijwilliger bij GIJS HEPRO Groningen nog onbekend. Vaststaat dat hij op nieuwjaarsnacht in conflict raakte met jongeren die vuurwerk naar zijn hond gooiden.

Amsterdam neemt meteen de leiding in een de rest van de avond weinig enerverende partij. Samu Poutanen en Alberts doen in de derde minuut een kort verkennend onderzoek bij het Utrechts doelgebied en Alexander Karol presenteert de resultaten, 1-0. In de tot de dertiende minuut nauwelijks onderbroken wedstrijd is de eerste minor penalty eveneens voor Amsterdam. Ondanks de ontbrekende vijfde speler houden de Tigers de controle en pakt Samu Poutanen met hulp van Alexander Karol een punt mee, 2-0. De Dragons slagen erin iets meer hun stempel op het ijs te drukken en verzilveren een kans, 2-1. De inhaalslag is van korte duur. Een ruime minuut voor rust rijden aangever Billy Grapperhaus en scorer Nijs Hille een ronde door het thuisvak van de Dragons, 3-1.

Aan het begin van de tweede periode hebben de wachters bij de strafbankdeuren nog steeds een rustige avond. Een krappe vier minuten later schuift Amsterdam aan en volgt er meer bedrijvigheid. De deuren gaan twee maal open voor de gasten en vervolgens voor de thuisploeg. Dit en de gaandeweg toenemende (lichte) irritaties op het ijs zijn de hoogtepunten van een nog altijd matte partij.

De drie goals in de laatste fase van de wedstrijd vallen allemaal tijdens powerplays en worden toegevoegd aan de Amsterdamse lijst. Lance van Duin en Billy Grapperhaus helpen Stef Overweg op weg, Nijs Hille klaart de klus alleen en Michael Mackie Kwist wordt bijgestaan door Stijn Knoop en Stef Overweg. De teller stijgt naar en blijft staan op 6-1.

Na een drukke decembermaand begonnen de Tigers rustig aan het nieuwe jaar. Gezien de cijfers van dit seizoen is dit ongetwijfeld een opmaat naar meer, voor deze wedstrijd tegen de Dragons geldt dat op 6-1 met 6-1 winnen het meest opmerkelijk was.

Foto Yolanda Simarro