Nieuws

Student tijdens de lockdown: ‘Ik mis de discussies op de universiteit, maar ook het praatje bij de koffieautomaat. Ik ben er nu echt klaar mee. Vooral met de avondklok. Om negen uur worden we weer opgehokt’

Een jaar geleden alweer gingen universiteit en hbo op slot als gevolg van covid-19. Sindsdien zitten de studenten massaal thuis, achter de laptop. Hoe houden die jonge, energieke mensen het uit in een wereld zonder feestjes en knuffels? We gingen langs bij een van hen, Max Laboyrie (21) wiskundestudent aan de UvA. Woont samen met zijn zus op een etage op Java-eiland. Schaker. Podcastmaker. Pianist. Winterzwemmer. 

Autochtoon of import? 
“Import. Ik ben opgegroeid in Baarn. Momenteel ben ik bezig met mijn scriptie, over Max Euwe, wiskundige en de enige Nederlandse wereldkampioen schaken. Ik schaak zelf ook, dus dat is kaassie. Daarna pak ik een tussenjaar. Hopelijk is covid straks geschiedenis en is het tijd voor dichten, acteren en vooral: heel veel pianospelen. Dat is mijn passie. Als dat goed gaat, klop ik misschien aan bij het conservatorium.” 

Hoe heb jij de lockdown ervaren? 
“De eerste maanden heb ik hard gestudeerd. Geen tijd om me druk te maken. Daarna kwam de zomer met de versoepelingen, een zorgeloze tijd, met zijn allen in het park. Ik werd toen ook gevraagd om een podcast te presenteren, Young Creators Weekly. Ik interview daar elke week jonge, creatieve mensen. Ondernemers, maar ook idealisten die zich inzetten voor het klimaat. Die podcast heeft me eigenlijk door de winter getrokken, uit de sleur van de hele dag online college volgen op mijn kamer. Dodelijk vermoeiend, dat getuur in je laptop. Mijn enige verzetje is een duik in het ijskoude IJ, daar word ik zen van. Ik mis de discussies op de universiteit, maar ook het praatje bij de koffieautomaat. Ik ben er nu echt klaar mee. Vooral met de avondklok. Om negen uur worden we weer opgehokt, wanneer het sociale leven net is begonnen. Ik hou me er wel aan, op één keer na. Toen fietste ik om 2 uur in de nacht dwars door de stad naar huis. Ik ben geen kip, laat staan politie, tegengekomen.” 

Waar kijk je naar uit als de universiteit en Amsterdam weer opengaan? 
“Dan geef ik een groot feest in de Bogortuin, hier om de hoek. Java-eiland is top, met het IJ voor de deur. Lekker rustig wonen, met de binnenstad op een steenworp. Oost is sowieso chill, ik verheug me al op het terras van Brouwerij ’t IJ, die relaxte sfeer daar. Maar het allerfijnst is toch wel dat je weer onbeperkt kan huggen. Ik kan niet wachten.” 

Door Peter de Jong

Foto: Max Laboyrie (21, rechts op de foto) met zwemkameraard Henk Schaapman).