Nieuws

Straten Centrumeiland vernoemd naar strijders tegen slavernij

De gemeente Amsterdam vernoemt 27 straten op Centrumeiland (IJburg) naar personen die zich hebben verzet tegen kolonialisme en slavernij in Indonesië, op de voormalige Nederlandse Antillen en in Suriname.
Dit maakte burgemeester Halsema bekend tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam. Het besluit is in lijn met de uitvoering van het initiatiefvoorstel ‘Diversiteit in de Amsterdamse straatnamen’ van raadslid Sofyan Mbarki (PvdA). Het past ook binnen het college- en raadsbesluit uit 2016 om de diversiteit van de Amsterdamse bevolking meer tot uiting te laten komen in de naamgeving van openbare ruimten.
De straten worden onder andere vernoemd naar Maria Ulfah, feministe en rechtsgeleerde uit Indonesië, Otto en Hermina Huiswoud, Surinaamse activisten en Frank Martinus Arion, Curaçaose schrijver en pleitbezorger van het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark. Burgemeester Halsema: “In onze groeiende stad moeten nieuwe verhalen, nieuwe herinneringen hun centrale plek kunnen vinden. Ook als ze pijnlijk zijn.” Op Centrumeiland is onlangs de bouw van de eerste (zelfbouw)van start gegaan. Naar verwachting in 2026 is de wijk af.