Nieuws

Strandeiland krijgt 8000 woningen en een groot strand

Het college van B en W heeft op 13 februari 2018 ingestemd met de uitgangspuntennotitie voor Strandeiland. Het wordt het vijfde eiland van IJburg in het IJmeer. Omdat er een groot stadsstrand komt, en meerdere kleine natuurstrandjes, is de naam Middeneiland nu vervangen door Strandeiland. Over een paar maanden wordt begonnen met landmaken.

Het eiland krijgt een oppervlakte van zo’n 150 hectare, met 6 km lengte aan oevers aan het water van het IJmeer. Het wordt een diverse Amsterdamse wijk met eengezinswoningen, appartementen en kleinschalige bedrijfsruimtes. Bij de ontwikkeling zal in een vroeg stadium aandacht zijn voor het realiseren van buurtvoorzieningen zoals scholen en winkels en het doortrekken van de IJtram.

Halverwege 2018 start het landmaken van de eerste 80 hectare van Strandeiland. Tegelijk wordt gewerkt aan een stedenbouwkundig plan, dat in het voorjaar van 2019 voor besluitvorming zal worden aangeboden. In 2022 zou dan met bouwen gestart kunnen worden; de ontwikkeling zal tien tot vijftien jaar duren.

Wethouder Eric van der Burg: ” Het wordt voor Amsterdammers mooi wonen en werken in deze omgeving. Met veel groen en water, dat uitnodigt om te recreëren en bewegen.”