Nieuws

‘Stoppen is in deze tijd een verkeerd signaal’

“Kijk om je heen, het is een stuk historie.” Het knusse kantoortje van Huurdersvereniging Tuindorp Watergraafsmeer (HTW) aan de Weidestraat hangt inderdaad vol met foto’s, schilderijen en andere relikwieën uit het rijke verleden van de grootste huurdersclub van Nederland. “Dit mag niet verloren gaan.”

Zo vormde zich het interim-bestuur van Nico Smith, Sebastiaan Tuerlings, Janine Fallaux en Simone Bosboom. De website is aangepakt, het ledenbestand op orde gebracht, het kantoortje opgeruimd. Sebastiaan: “De vereniging dreigde te verdwijnen. Terwijl er juist een managerscultuur heerst: waar blijven we dan als huurders met onze stem? Stoppen is in deze tijd een verkeerd signaal.”

Het blijkt maar weer, Betondorpers zijn trotse jongens. Ze stáán voor hun huizen, voor het in de jaren twintig van de vorige eeuw onder architectuur gebouwde Tuindorp. Niet alles moet maar worden verkocht, daar maken ze zich hard voor. “Dit is een vermaard voorbeeld van sociale woningbouw.”

Met meer dan duizend leden is HTW de grootste vereniging van Nederland. Nico, ook wel bekend als de Sinterklaas van Betondorp – ‘de echte’ – beweert zelfs: “De grootste van heel Nederland.” Hij vervolgt: “We kunnen het niet alleen. We vragen onze huurders zich te melden en zoeken ook actieve leden die een steentje willen bijdragen, mensen met kennis van zaken als het gaat om onderhoud, de ledenadministratie et cetera. Kom op jongens, doe mee!”

Ze willen bijvoorbeeld een vinger aan de pols houden bij renovatie, een heet hangijzer voor veel huurders. Simone: “Mijn badkamerraam is zo’n beetje ingestort.” Ze zat al eens dertien jaar als secretaris in het bestuur. Waarom dan nu opnieuw? “Ik vind het toch belangrijk dat Ymere, de huiseigenaar, verantwoording blijft afleggen aan de betrokken bewoners. We houden zo ook onze inspraak bij belangrijke zaken zoals verkoop. Want ook hier verkopen ze woningen. Wij staan ervoor dat er betaalbare huurwoningen blijven bestaan.”

HTW is meer dan een vereniging alleen. Nico: “Je bent Betondorper of je bent het niet. We doen sociale dingen, hebben het Brinkhuis. HTW is onderdeel van het hele sociale netwerk. We organiseren ook van alles. Kwaliteit van wonen is ook: een leuke buurt.”

Janine knikt gretig. Zij weet: de kracht van een grote vereniging is dat je een luis in de pels kunt zijn. Op zijn Amsterdams: “Dat is nodig ook, hoor. En het is bij ons nog democratisch en gezellig ook.”

Oproep: bestuursleden
HTW is er oorspronkelijk voor de duizend woningen van Betondorp. Maar er zijn ook nog een stuk of honderd huizen in Park de Meer en een honderdtal in Middenmeer in beheer. Het huidige bestuur is interim, er moet een nieuw bestuur worden gekozen. Heb jij tijd en zin om je hard te maken voor de huurders? Meld je dan! Bijvoorbeeld via het kersverse telefoonnummer: 020-7371679. Of, ook voor huurders die lid willen worden: www.betondorp.net, Facebook: ‘HTW Betondorp’.