Nieuws

Steun voor huis-aan-huiskranten geldt niet voor de Brug vanwege verschijningsfrequentie: concurrentievervalsing

Afgelopen week werd door minister Arie Slob steun aangekondigd voor huis-aan-huiskranten in Nederland. Hij verklaarde: “Zeker in deze tijd is het belangrijk dat mensen weten wat er in hun nabije omgeving speelt, lokale media zijn hiervoor cruciaal en moeten daarom goed kunnen functioneren.” Voor de Brug, nog de enige huis-aan-huiskrant in Amsterdam-Oost en omstreken, blijkt de regeling niet van toepassing. De reden? De Brug verschijnt maandelijks, en niet zoals in de voorwaarden gesteld wordt tweewekelijks of wekelijks. Deze krant is volledig afhankelijk van advertentie-inkomsten. Maar juist ook veel adverteerders hebben het nu moeilijk. 
Uitgever Martijn van den Dobbelsteen: “De Brug is een zeer verzorgde huis-aan-huiskrant, gemaakt door fantastische freelancejournalisten en columnisten. Om deze mensen, en om de druk- en verspreidkosten van de per editie 74.000 exemplaren te kunnen betalen, zijn wij afhankelijk van advertentie-inkomsten. Maar onze adverteerders hebben het ook moeilijk, zij trekken zich terug. Dat de regeling die getroffen wordt om de huis-aan-huiskranten als belangrijke informatiebron overeind te houden niet voor maandkranten geldt is oneerlijk en niet terecht. Help álle huis-aan-huiskranten, of help er geen. Dit is concurrentievervalsing.”

De Brug wordt al sinds 2008 gemaakt door betrokken freelancers die in Amsterdam-Oost wonen en werken. Zie hier het archief: https://debrugkrant.nl/edities/